+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

POOŠTREN EPIDEMIOLOŠKI NADZOR NAD MALIM BOGINJAMA U R SRBIJI

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTIPOOŠTREN EPIDEMIOLOŠKI NADZOR NAD MALIM BOGINJAMA U R SRBIJI

Nov

9

November 9 , 2017 | Posted by informatika |

POOŠTREN EPIDEMIOLOŠKI NADZOR NAD MALIM BOGINJAMA U R SRBIJI

Na teritoriji cele Republike Srbije od 9.10.2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama.

Male boginje predstavljaju akutnu virusnu infektivnu bolest praćenu osipom, a uzročnik je virus koji pripada porodici paramiksovirusa.

Bolesnik je infektivan nekoliko dana pre izbijanja ospe, posebno dva dana pre i dva dana nakon izbijanja ospe. Obolela osoba nije više zarazna pet dana po prestanku izbijanja ospe. 

Prenošenje virusa: kapljičnim putem, direktnim kontaktom, tj. neposredno sa bolesnika na zdrave osobe. Najveća koncentracija virusa malih boginja je u vazduhu oko bolesne osobe, koje bolesnici izbacuju kašljući. Zdrave osobe, koje nisu vakcinisane vrlo se lako mogu inficirati udišući takav vazduh.

Posredno prenošenje je mnogo ređe, jer je uzročnik malih boginja vrlo osetljiv u spoljnoj sredini i van ljudskog tela brzo ugine. Zato se preporučuju redovna i česta provetravanja zatvorenih prostorija (za studentsku populaciju to su čitaonice, vežbaonice, klubovi, amfiteatri i sl.)

Bolest počinje kataralnim stanjem (sekrecijom) u nosu, plućima i očnoj sluzokoži. Posle inkubacije od 8-15 dana oči pacijenta postaju suzne, ponekad i krvave.

Karakteristična je tzv. “plačna maska” pacijenta. Nos je zapušen, oči suze, pacijent suvo kašlje i ima povećanu temperaturu. Ovakvo stanje traje 3 do 5 dana, a zatim se pojavi karakterističan osip prvo na licu, potom na celom telu. Ospa izbija na način kao da je pacijent “POSUT VODOM IZ TUŠA”: odozgo (od lica i iza ušiju) pa naniže ka trupu i ekstremitetima.  Istim redom se ospa i povlači. Pre nego se pojavi osip na licu, on se javlja u ustima, na unutrašnjoj strani obraza. To su tzv. Koplikove mrlje. Osip je najčešće krupan (i najpre izbija na licu, za razliku od šarlahnog osipa, koji je sitan i najčešće na kraju izbija na licu).

Pojavom osipa kašalj se pojača i pacijent može imati jak bronhitis, koji se ponekad može komplikovati zapaljenjem pluća.

Bolest traje prosečno 8 do 10 dana i završava se finim, sitnim perutanjem kože.

Najbolja preventiva je vakcinacija!

U nastavku se nalaze fotografije osipa po koži, “plačne maske” i “Koplikovih mrlja” kod pacijenata koji imaju male boginje  (korišćen je sajt CDC-ija) : http://www.cdc.gov/measles/about/photos.html