+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Zbog velikog broja pitanja i nemogućnosti da svakome odgovorimo pojedinačno – odgovore smo grupisali kao post

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTIZbog velikog broja pitanja i nemogućnosti da svakome odgovorimo pojedinačno – odgovore smo grupisali kao post

Apr

5

April 5 , 2024 | Posted by informatika |

Zbog velikog broja pitanja i nemogućnosti da svakome odgovorimo pojedinačno – odgovore smo grupisali kao post

Zbog velikog broja pitanja i nemogućnosti da svakome odgovorimo pojedinačno – odgovore smo grupisali kao post:

  1. Koliko traje akcija HPV vakcinacije?

Akcija besplatne vakcine će trajati dokle god imamo vakcina, a trenutno obećanje RFZO-a  je da ćemo imati vakcinu za 2000 studenata.

  1. Gde se obavlja?

Vakcinacija se obavlja radnim danima od ponedeljka do petka od 7:30 do 19:30 časova u Studentskoj Poliklinici, Krunska 57, kao i u ambulanti Studentski Grad na Novom Beogradu od 8:00 do  14:30 časova.

Studenti drugih univerzitetskih centara bi takođe trebalo da dobiju vakcinu – Studentska Poliklinika u Nišu i Novom Sadu.

  1. Šta je potrebno?

Potrebna je regularno overena zdravstvena legitimacija (bez obzira na tip osiguranje) za sve studente beogradskih univerziteta (državni i privatni fakulteti) do navršenih 26 godina. Svaka vakcina se pravda Republičkom Fondu za zdravstveno osiguranje.  

  1. Prva doza pre 26. rođendana

Vakcinacija koja je započeta prvom dozom pre 26. rođendana, će se nastaviti davanjem i druge dve doze nakon 26. rođendana ukoliko osoba ima zdravstveno osiguranje.

Ukoliko je neko započeo HPV vakcinaciju negde drugde, ostale doze može primiti u Studentskoj Poliklinici.

Nije neophodno da student ima karton u Studentskoj poliklinici, ali je poželjno da premesti ili otvori karton u ZZZZ Studenata, jer mu to pruža i druge pogodnosti.

Prema stručno metodološkom uputstvu za HPV vakcinaciju nije neophodno da imate prethodno Papanikolau test, mada je preporučljivo da se preventivni ginekološki pregled odradi jednom godišnje, te neki lekari mogu insistirati na tome.

  1. Drugi osiguranici

Studenti sa konvencijom i vojni osiguranici ne mogu dobiti besplatno vakcinu.

  1. Zakazivanje?

Sobzirom na veliko interesovanje za vakcinacijom potrebno je zakazati vakcinaciju za devojke na br. telefona Službe Ginekologije 011 2433-986, a za muškarce na br. telefona Službe Opšte medicine 011 2430-814.

  1. O vakcini

Gardasil 9 vakcina (koju trenutno dajemo) štiti od 9 tipova virusa: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 .  Neki tipovi se smatraju visoko rizičnim za razvoj raka (16 i 18). Neki tipovi se smatraju niskorizičnim za razvoj raka, ali su odgovorni za genitalne bradavice (6 i 11).

Vakcine koje su u upotrebi pružaju zaštitu od HPV infekcija koje uzrokuju 8 od 10 slučajeva raka grlića materice, vulve, penisa, anusa i grla.

HPV vakcine deluju protiv najčešćih i najopasnijih seksualno prenosivih tipova humanih papiloma virusa. Zaštita koju pružaju je najveća za HPV tipove sadržane u vakcini, kojima osoba još nije bila izložena.

  1. Gde možete da uradite briseve na polno prenosive infekcije?

Brisevi na STD (Chlamidia T, Neisseria G, Trichomonas V, Mycoplame i Ureplasme), kao i na HPV tipizaciju  se mogu obaviti u Službi Ginekologije Studentske Poliklinika uz overenu zdravstvenu karticu. Brisevi se šalju laboratorijama GZZJZ i Institut Batut

  1. Seksualna aktivnost i vakcina

Iako je najveća korist od vakcine ukoliko se neko vakciniše pre započinjanja seksualne aktivnosti, važno je naglasiti da zaštita postoji i kod osoba koje su već seksualno aktivne.