+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА – 10.10.2019.ГОДИНЕ

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАСВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА – 10.10.2019.ГОДИНЕ

Oct

9

October 9 , 2019 | Posted by informatika |

СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА – 10.10.2019.ГОДИНЕ

„Заједно у превенцији самоубиства“

Светска здравствена организација  од 1992.године  сваког 10. октобра обележава Светски дан менталног здравља у циљу подстицања  улагања у систем подршке менталном здрављу  и  истицања важности промоције менталног здравља.  Ове године његово обележавање је посвећено превенцији самоубиства.

Сваке године близу 800.000 људи себи одузме живот , што значи да  у свету  сваких 40 секунди догоди један суицид,  док је  број покушаја самоубистава  још већи.  

Самоубиства се дешавају током читавог животног века, а важно је истаћи да на глобалном нивоу  представљају други водећи узрок смрти у популацији младих од 15 до 29 година. Највећа учесталост самоубистава (79%) је у земљама са ниским и средњим приходима.

Постоји повезаност самоубиства и других менталних поремећаја (нарочито депресије, злоупотребе алкохола и психоактивних супстанци), али многа самоубиства се дешавају импулсивно, у кризним тренуцима када особа није у стању да се суочи са стресом. Стопа самоубистава је висока међу особама које припадају вунерабилним групама, као што су жртве насиља, злостављања, особе изложене дискриминацији по било ком основу.

Битно је да се ове кризне реакције препознају кроз међусобну комуникацију, подршку, добронамеран савет блиских особа. У сваком случају реците неком из своје околине да имате проблем,  а можете се обратити психолозима и психијатрима на  нашем Одељењу психијатрије-неуропсихијатрије  и добити стучан савет и помоћ. Ту смо за све ваше дилеме и проблеме, отворени за сарадњу.

У нашој земљи доступно је бесплатно саветовање особа у кризи у виду телефонског саветовалишта у Националном СОС центру за превенцију самоубиства (у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“) на телефон:  011/7777-000 (сваког дана од 00-24 часа).