+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Integrativni pristup očuvanju zdravlja

ZZZZS BeogradBLOGIntegrativni pristup očuvanju zdravlja

Dec

1

December 1 , 2016 | Posted by informatika |

Integrativni pristup očuvanju zdravlja

zdrava-hrana-voce-povrce-foto-shutterstock-1446465894-775651

Foto: www.kurir.rs

Savetovalište za ishranu

Nacionalni Institut zdravlja u Americi (National Institutes of Health) definiše integrativnu medicinu kao kombinaciju savremenih procedura klasične medicine i komplementarnih terapijskih procedura za koje postoje naučni dokazi za njihovu bezbednost i efikasnost.

U  članku objavljenom u  New York Timesu  Dr. Weil’s u svojim knjigama “Healthy Aging “ (Zdravo starenje) I” A Lifelong Guide to Your Physical and Spiritual Well-Being,” “ Vodič za fizičko i duhovno blagostanje”, nije orijentisan ni na jedan pristup, već na opštu dobrobit pacijenta što je i filozofija integrativne medicine.

Integrativna medicina omogućava da se pacijentu pruži više vremena, pažnje i jedan širi pristup lečenju. Takođe omogućava da sa lekarom popriča o dopunskim metodama i razume koje od njih zaista mogu da pomognu, koje su beskorisne, a koje su čak i štetne po organizam.

U staroj Kini lekar se plaćao dok je pacijent zdrav. Najbolje plaćen čovek u Kini tada je bio carev lekar. On je savetovao kako da se sačuva zdravlje i dobijao platu kada je car bio zdrav, a kada bi se car raboleo morao je da ga leči besplatno, što jasno pokazuje značaj prevencije.

Integrativna medicina naglašava da su pacijent i lekar tim u procesu ozdravljenja, jer koliko je na lekaru da pronađe odgovarajuću terapiju, toliko je i na pacijentu da tu terapiju primeni.

Rad u savetovalištu za ishranu  je zasnovan upravo na tim principima timskog rada. Zamislimo na trenutak da je naš organizam naša kuća. Kako će ona izgledati zavisi u od arhitekte, a i od nas samih?. Kakvu ćete kuću izgraditi Vi dajete završnu reč. Setite se priče o Tri praseta.

Kuća od blata ne obezbeđuje komfor, međutim i kuća od cigle ako nema maltera neće obezbediti sigurno stanovanje. U savetovalištu ćete dobiti savete kako da vaša kuća bude bezbedna  i kako da postavite i sigurnosna vrata da ne može nezvani gost (virus, bakterija…)  da u  nju uđe.

Dobro je poznato da genetski faktor ima ulogu u nastanku oboljenja, ali zdravim načinom života može se sprečiti ekspresija (aktiviranje) gena za određene bolesti. Najvažnije je zato ojačati prirodnu zaštitu, imunitet, odnosno povezati cigle malterom (mineralima putem povrća,voća i žitarica).

Motivisati se i promeniti loše navike, prihvatiti osnovne principe zdravog životnog stila je od velike važnosti. I ovde važi takozvano Paretovo pravilo: ulaganje 20% daje 80% bolji rezultat! One će doprineti da se osoba dobro oseća, ima više energije, brži oporavak od bolesti ili prevenciji oboljenja usled nezdravog načina života.

Lekar specijalista za ishranu sa višegodišnjim iskustvom primenjuje personalizovani pristup svakom pacijentu. Osnovni  koncept je prevencija da do bolesti ne dođe i promocija zdravih životnih stilova.

Razmatranje svih faktora koji imaju uticaja na zdravlje, sagledavajući emotivni, duhovni i telesni aspekt.

Uspostavlja se partnerski, timski odnos pacijenta i lekara i obraća pažnja na telo, emocije i stanje uma. Primenjuju se principi ortomolekularne medicine što znači da se koriguju eventualni disbalansi u organizmu na osnovu uvida u biohemijske rezultate i dodavanjem onih namirnica koje su bogate mineralima, vitaminima aminokiselonama ili esencijalnim  masnim  kiselinama, dakle istih struktura od kojih je izgrađeno naše telo, a koje se neprestalno troše i moraju se nadoknaditi.

Posle detaljne lične i porodične anamneze, kliničkog pregleda i serije testova, kao i uvida u biohemijske rezultate određuje se sastav tela (mišićna masa, voda i mast), stanje duha kao i emotivno stanje. Lekar motiviše pacijenta da zajedno naprave plan promene životnih navika koje će on moći kasnije primenjivati i usvojiti. U saradnji sa  lekarima drugih specijalnosti (psiholog, ginekolog, endokrinolog, internista i drugi). Ovakav personalizovani pristup kod većine pacijenata daje dobre rezutate.

Lekar koji radi u savetovalištu svoje znanje primenjuje dugi niz godina na sebi vodeći računa o zdravoj ishrani, fizička aktivnost je deo njegovih svakodnevnih obaveza, koristi dopunu ishrani prirodnog porekla, upražnjava i poznaje tehnike za savladavanje stresa i metoda relaksacije. Praktikovanje bilo koje  promene ili više njih zajedno u cilju prevencije daje dobar osećaj (well being). Pri savetu pacijenta se uzimaju u obzir njegove dnevne obaveze, način života, zdravstveni i estetski ciljevi. Poštujući to i uzimajući u obzir biohemijsku individualnost (jer kao što nema dva ista otiska prsta, tako je svaka osoba posebna i specifična), svaki pacijent dobija kompletan program ishrane i savet za sprovođenje i dinamiku fizičke aktivnosti ili tehniku redukcije stresa. To omogućava bolje psihofizičko stanje, ubrzanje metabolizma, oslobađanje viška tečnosti, poboljšanje turgora kože, mišićne mase, podizanje imuniteta i postizanje željenog cilja – lepši spoljašnji i izbalansiran “unutrašnji izgled”, a samim tim i bolju koncentraciju i raspoloženje.

Prim. Dr Branka Konstantinović Birovljev

specijalista higijene, subspecijalista za ishranu

konstantinovicb@gmail.com