+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLjA – 10.10.2019.GODINE

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTI KALENDAR ZDRAVLJASVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLjA – 10.10.2019.GODINE

Oct

9

October 9 , 2019 | Posted by informatika |

SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLjA – 10.10.2019.GODINE

 

„Zajedno u prevenciji samoubistva“

 

Svetska zdravstvena organizacija  od 1992.godine  svakog 10. oktobra obeležava Svetski dan mentalnog zdravlјa u cilјu podsticanja  ulaganja u sistem podrške mentalnom zdravlјu  i  isticanja važnosti promocije mentalnog zdravlјa.  Ove godine njegovo obeležavanje je posvećeno prevenciji samoubistva.

Svake godine blizu 800.000 lјudi sebi oduzme život , što znači da  u svetu  svakih 40 sekundi dogodi jedan suicid,  dok je  broj pokušaja samoubistava  još veći. 

Samoubistva se dešavaju tokom čitavog životnog veka, a važno je istaći da na globalnom nivou  predstavlјaju drugi vodeći uzrok smrti u populaciji mladih od 15 do 29 godina. Najveća učestalost samoubistava (79%) je u zemlјama sa niskim i srednjim prihodima.

Postoji povezanost samoubistva i drugih mentalnih poremećaja (naročito depresije, zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci), ali mnoga samoubistva se dešavaju impulsivno, u kriznim trenucima kada osoba nije u stanju da se suoči sa stresom. Stopa samoubistava je visoka među osobama koje pripadaju vunerabilnim grupama, kao što su žrtve nasilјa, zlostavlјanja, osobe izložene diskriminaciji po bilo kom osnovu.

Bitno je da se ove krizne reakcije prepoznaju kroz međusobnu komunikaciju, podršku, dobronameran savet bliskih osoba. U svakom slučaju recite nekom iz svoje okoline da imate problem,  a možete se obratiti psiholozima i psihijatrima na  našem Odelјenju psihijatrije-neuropsihijatrije  i dobiti stučan savet i pomoć. Tu smo za sve vaše dileme i probleme, otvoreni za saradnju.

U našoj zemlјi dostupno je besplatno savetovanje osoba u krizi u vidu telefonskog savetovališta u Nacionalnom SOS centru za prevenciju samoubistva (u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“) na telefon:  011/7777-000 (svakog dana od 00-24 časa).