+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

SVETSKI DAN LEKARA OPŠTE MEDICINE 19. MAJ

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTI KALENDAR ZDRAVLJASVETSKI DAN LEKARA OPŠTE MEDICINE 19. MAJ

May

18

May 18 , 2020 | Posted by informatika |

SVETSKI DAN LEKARA OPŠTE MEDICINE 19. MAJ

Obeležavanje Svetskog dana lekara opšte/porodične medicine iz godine u godinu sve više dobija na značaju i potvrđuje centralnu ulogu lekara u pružanju sveobuhvatne zdravstvene zaštite.

Planeta će 19. maja proslaviti Svetski dan lekara opšte medicine koji je ustanovila Svetska organizacija lekara opšte/porodične medicine (WONCA) još 2010. godine.

Ideja je bila da se stvori globalna solidarnost lekara u spremnosti za preuzimanju sve složeniju ulogu u realizaciji sveobuhvatne zdravstvene zaštite stanovnistva starijeg od 18 godina, u cilju očuvanja zdravlja pojedinca, porodice i celokupne zajednice.

Na ovaj dan se ističe važna uloga opšte medicine u jačanju primarne zdravstvene zaštite kako u kurativnom lečenju tako i u njenim preventivnim aktivnostima.

Savremena praksa lekara opšte medicine se oslanja na timove koji rade zajedno, koji podržavaju pacijente i modelu izabranog lekara.

Doktori opšte medicine Srbije su članovi WONCE preko Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

Povodom obeležavanja ovog značajnog datuma, svake godine se organizuju posebni događaji i aktivnosti na određenu temu.

Ove godine obeležavanje ovog dana se poklopilo sa tekućom pandemijom Covid-19 infekcije. Pored najvažnijeg pitanja javnog zdravlja i obolelih pacijenata, epidemija već ima a imaće i u budućnosti  značajne efekte na sve aspekte života. Novim tipom korona virusa do sada je u svetu zaraženo više od 4,5 miliona osoba. Broj umrlih od posledica zaraze ovim virusom premašio je 300 000, oporavilo se 1,6 miliona ljudi.

Lekar opšte medicine je u obavezi da, sve strategije i mere koje su donesene na nacionalnom nivou u smislu prevencije i kontrole zaraznih bolesti, pruži svojim korisnicima (sve neophodne savete, odredi potrebnu simptomatsku i/ili suportivnu terapiju, odgovarajuci higijensko dijetetski rezim, savet da se ostane kod kuće, pa i kućna izolacija ako je neophodna). Kako bi se sprečilo širenje virusa, njegova dužnost je da naglasi važnost upotrebe lične zaštitne opreme, fizičke distance, uzimanje detaljne epidemiološke anamneze, izolacija sumnjivih slučajeva i obezbeđivanje transporta u Covid bolnice.

Svi smo bili i jesmo na prvoj borbenoj liniji i nema odmora dok borba za život traje!

Sad se još jednom pokazala i dokazala činjenica da se bez nas ne može i da smo važni ne samo za zdravlje pojedinca, već i za zdravlje celokupne zajednice i čuvari javnog zdravlja!

Sekcija opšte medicine Srpskog lekarskog drustva se ove godine uključuje u obeležavanje Svetskog dana lekara opšte medicine na način primeren trenutnoj epidemiološkoj situaciji:  pozivom lekarima da se fotografišu na svojim  radnim mestima, a najlepše fotografije se nalaze na posteru, koji je u nastavku.