+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

DAN HIGIJENE RUKU – 5. MAJ 2020.

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTI KALENDAR ZDRAVLJADAN HIGIJENE RUKU – 5. MAJ 2020.

May

5

May 5 , 2020 | Posted by informatika |

DAN HIGIJENE RUKU – 5. MAJ 2020.

“Sestre i babice, čista nega je u vašim rukama!”

Obeležavajući se svake godine 5. maja, Dan higijene ruku inspiriše lјude širom sveta da daju značaj pridržavanju higijene ruku u zdravstvenim ustanovama, štiteći tako zdravstvene radnike i pacijente od infekcija.

Ove godine tema kampanje „SAČUVAJTE ŽIVOTE: Operite ruke“ usklađena je sa Godinom medicinskih sestara i babica i ima za cilј da medicinske sestre i babice prepoznaju kao heroje na prvom mestu koji zaslužuju priznanje i uvažavanje i istaknu njihove kritične uloge u prevenciji infekcije.

Glavni cilј kampanje Globalnog dana higijene ruku je prepoznati da je pranje ruku jedna od najefikasnijih akcija koje možete preduzeti da smanjite širenje patogena i sprečite infekcije, uklјučujući virus COVID -19. Zdravstveni radnici i članovi zajednice mogu igrati ulogu u sprečavanju infekcija redovnim i čestim pranjem ruku.

Kao deo kampanje 2020, SZO i partneri imaju za cilј:

  • Da higijena ruku bude globalni prioritet;
  • Da promovišu higijenu ruku i promenu ponašanja;
  • Da se svi uklјuče sa zdravstvenim radnicima u njihovoj ulozi u sprečavanju infekcija.

Kampanja takođe upućuje poziv na akciju čitavo društvo kako bi sestrama obezbedili sigurno radno okruženje i pobolјšali nivo bezbednosti osoblјa. Pored toga, poziva lidere za prevenciju i kontrolu infekcije da osnaže i podrže medicinske sestre i babice u pružanju čiste nege.