+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Промени став – буди здрав!

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ БЛОГПромени став – буди здрав!

May

31

May 31 , 2016 | Posted by informatika |

Промени став – буди здрав!

stop_smoking_202428Пушење дувана је најранија, најраспрострањенија и друштвено најприхватљивија лоша навика човека уз епитет да је то “ јефтино и легално дрогирање”. Ширење епидемије пушења представља светски проблем са веома озбиљних последицама по здравље становника. Пушење и излозеност дуванском диму су фактори ризика за настанак многих хроничних незаразних болести ( срца и крвних судова, плуца и дисајних путева, панкреаса, бубрега и мокраћне бешике….).
Према подацима СЗО у развијеним земљама пуши око 41% мушкараца и 21% жена, у земљама у развоју око 48% мушкараца и 8% жена. У нашој земљи пуши скоро сразмеран број мушкараца и жена; забрињава чињеница да је та појава посебно изражена код младих, чак врло младих, деце, код којих се прва цигарета проба још у школској клупи са 9, 10 или 11 година у кругу својих другова да би био део тог друштва, запажен, из бунта према родитељима, да би изгледали старији и имитирали родитеље ( ако пуше).
Код студената, а то је популација младих између 18. и 26. године, последње истраживање из 2015. године је показало да је пушача било око 26,6%, и то мало више међу студентима (28,4%) него међу студенткињама (25,1%). Најчешћи разлози који се наводе су стрес 31% и задовољство 53%.
Светски дан борбе против пушења 31. мај ове године ће бити обележен под слоганом „ПРОМЕНИ СТАВ – БУДИ ЗДРАВ”. Тим поводом ћемо у Студентској поликлиници :
– са свим студентима разговарати о штетним ефектима дуванског дима
– заинтересованима ће бити проверавана функција плућа ( спирометрија)
– сви студенти а посебно пушачи ће добијати едукативни материјал о превенцији пушења и могућностима одвикавања од пушења.

Пушачи могу да одлуче да сами оставе дуван, и да у томе успеју, а неки се ослањају на подршку пријатеља и породице. Ипак, у све већем броју случајева потребна им је помоћ стручне особе. И онда је најбоље да се јаве у неком од Саветовалишта за одвикавање од пушења. Зато је покренута и иницијатива да се једно од таквих Саветовалишта формира и у Студентској поликлиници.
Никад није касно за престанак пушења, а сваки дан без дима цигарета је дан ближе здрављу!

Photo: all-free-download.com