+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Извештај о току епидемије инфекције COVID 19 у 2021. години

ZZZZS BeogradCOVID 19 - актуелне информацијеИзвештај о току епидемије инфекције COVID 19 у 2021. години

Feb

4

February 4 , 2022 | Posted by informatika |

Извештај о току епидемије инфекције COVID 19 у 2021. години

Извештај о току епидемије инфекције COVID 19 у 2021. години

2021. годину обележила су три епидемијска таласа инфекције COVID 19 међу студентима УБ, с тим да су први и други талас трајали од краја јануара до краја априла у континуитету, са врло кратким предахом у фебруару, тако да се ова два таласа могу посматрати као један. Следећи, снажнији талас, почео у јулу месецу 2021.г и трајао пуних 5 месеци – до децембра, са великим скоком оболелих у октобру и првим данима новембра 2021.г.

Током целе 2021.год. више од 11.000 студената је прегледано у респиреторној/ковид амбуланти ЗЗЗЗ Студената Београд, а урађено је 12.114 тестова на SARS CoV2.

Од 11.068 прегледних студената код 2.896 (26%) је потврђена инфекција COVID 19.

ХЕ служба Завода пратила је током 2021.г. стање у вези са инфекцијом COVID 19 на дневном нивоу: број првих прегледа у респираторној амбуланти, број укупних прегледа, број телефонских позива, број урађених ПЦР тестова и антигенских тестова на SARS CoV2 и број позитивних ПЦР тестова и антигенских тестова на SARS CoV2, уз свакодневну комуникацију са лекарима и медицинским сестрама у респираторној/ковид амбуланти и у Стационару, уз консултације и решавање бројних питања у вези инфекције COVID 19. Сви позитивни пацијенти су телефонским путем контактирани од стране ХЕ службе, а посебно су праћене епидемиолошке карактеристике инфекције током епидемијског таласа од јула до децембра 2021.г кроз индивидуалне анкете (телефонски разговор са сваким позитивним пацијентом) а подаци уношени у базу података и ексел табелу, које ће послужити за сагледавање епидемиолошких карактеристика овог таласа.

Посебно је праћено стање студената са инфекцијом COVID 19 који су станари студентских домова, уз свакодневно (тачније након сваке смене) извештавање надлежних у Студенстм Центру на дневном нивоу – о кретању  инфекције COVID 19 у студентским домовима.

Током 2021.г епидемиолог ЗЗЗЗ Студената је написала 270 извештаја ка надлежним институцијама (5 на недељном ниову) ка: ГЗЈЗ, Ректорату, Министарству здравља, Министарству просвете, Института за јавно здравље Р Србије Милан Јовановић Батут и Студентском Центру, као и 32 епидемиолошке информације, упутстава, смернице и препоруке које су се односиле на  је превенцију и спречавање ширења инфекције COVID 19.

Након смиривања таласа половином децембра 2021.године, у последњим данима децембра 2021.г. и првим данима јануара 2022.године јасно је било да стиже нов, изузетно снажан талас који је у огромној снази уследио одмах након новогодишљих празника.

У Р Србији је 23.12.2021.г. потврђен први случај инфекције „омикрон“ варијантом вируса, а међу студентима УБ је потврђен 27.12.2021.г сквенцирањем узорка ПЦР бриса код оболеле студенаткиње која је 2,5 месеца након прележане теже форме ковид инфекције (септембар/октобар 2021.) била поново позитивна 27.12.2021.г на ПЦР тесту. Узорак је послат на Институт за микробиологију и имунололију Медицинског факултета УБ, где је утврђено да се ради о омикрон варијанти вируса. Од 27.12.2021.г. (и на даље) је примећено да је међу новооболелим студентима у значајном броју има студената који су већ прележали инфекцију ковид 19 или су вакцинисани.

Вакцинација против SARS CoV2 за здравствене раднике ЗЗЗЗ Студената започета је јануара 2021.године. Убрзо након здравствених радника, кренула је вакцинација студената са хендикепом и са хронични, малигним и аутоимуним болестима, затим студената медицине а крајем фебруара и почетком марта 2021.године за студенте са свих факултета УБ.

На самом почетку вакцинације на располагању су биле вакцине Pfizer-BioNTech (за коју је од почетка постојало и највеће интересовање међу студенатима) и Sinopharm (вакцина која је била избор код око 25-30% заитересованих студената). Изузетно мала заинтересованост је постојала за вакцине Astra Zeneka и Sputnjik V, које су биле доступне крајем маја, а скоро занемариво интересовање за вакцину Модерна која је била доступна крајем године.

Због лакше доступности вакцине за студенте у периоду највећег интересовања за вакцинацију (април и мај 2021.г) вакцинација је била организована и у студентским домовима и/или на факултетима. Интересоање за вакцинацијом је опало током летњег распуста да би се у извесној мери побољшало након започете Кампање „На теби је“, током јесeни 2021.године. Кампања за промоцију вакцинације „На теби је“ реализована је са УНФПА и Београдским Центром за људска права, која је подразумевала и комуникацију са младима преко посебно отворене мејл адресе преко које су млади постављали питања о вакцинама. Одговорено је на преко 500 мејлова – врло детаљно, стрпљиво и разумљиво.

У току 2021.године дато је 16.305 вакцина студентима – и то:

11.244 Фајзер вакцина  (69%); 

4.906 Синофарм вакцина (30%)

210 Астра Зенека и 5 Спутњик  (1%)

Студенти су током 2021.године, осим у ЗЗЗЗ Студената Београд, могли да добију вакцине и у домовима здравља, на великим пунктовима (Сајам, Белекспо, тржни центри) као и у местима свог сталног боравка, с обзиром на то да је скоро цела школска година била организована у „он лајн“ формату и да велики број студената није био у Београду. Поуздан податак о укупном броју вакцинисаних студената на нивоу целог Бг Универзитета може дати једино Е управа или Институт за јавно здравље Милан Јовановић Батут,  а наша процена је да је то око 30-35% студената.

Рад у респираторној/ковид амбуланти током 2021.године у Стационару (ул. Проте Матеје 29 улаз А) је по динамици, броју медицинских екипа и радном времену (повремоно и до 22h) био прилагођаван тренутној епидемиолошкој ситуацији. Пацијентима се препоручивало да чекају у много мањем броју у ходницима испред самих амбуланти на раздаљини од 1,5м, а безбедније је било у дворишту. У време великих гужви и великог броја болесних, то је било скоро неизводљиво, те се превелики број пацијената налазио у ходнику, што је представљало епидемиолошки ризик. Епидемиолошке мере које су важиле током 2020.г  настављене су и током 2021.године: Ношење маски је било и даље обавезно; дезинфекција од стране Завода за биоциде једном недељно; дезинфекција и чишћење амбуланти свакодневно, прописно уклањање инфективног отпада, укључивање УВ лампи током ноћи, натапање дезобаријера више пута у току дана; проветравање амбуланти што је чешће било могуће.