+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Служба за унапређење и очување здравља

ZZZZS BeogradСлужба за унапређење и очување здравља

DSC00671

ЦЕНТАР ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ СИДЕ И ППИ РАДИ

сваког радног дана од 8:30 до 14 часова

 

ЦЕНТАР за превенцију сиде и ППИ налази се у ул. Проте Матеје 29, у Стационару Студентске поликлинике, у дворишном крилу зграде – изнад лабораторије на 3. (последњем) спрату, у врло пријатном и тихом простору.  Центар је за пацијенте и клијенте отворен сваког радног дана од 8:30 до 14 часова.

Намењен је свим грађанима и грађанкама (дакле не само студентима Београдских универзитета) који брину да су можда били у ризику да добију ХИВ инфекцију и желе да ураде тест на ХИВ; затим свима који желе више информација о ХИВ инфекцији и сиди, хепатитисима и другим полно преносивим инфекцијама (ППИ), као и пацијентима који живе са ХИВ-ом. Е-мејл адреса Центра је infoaids@zzzzsbg.rs. Број телефа 063 359 044
Повремене целодневне акције саветовања и тестирања најављујемо на нашој фацебоок страници.

У нашем саветовалишту раде саветници/саветнице који ће Вам помоћи да се ослободите стаха и стреса везаног за ХИВ инфекцију. Тренутно у Центру раде Прим др сци мед Мила Паунић, епидемиолог и Весна Грбић МС, а по потреби Биљана Врзић ВСТ као и други саветници (лекари са одељења Опште медицине, који су едуковани за рад на добровољном поверљивом саветовању и тестирању на ХИВ).

Дугогодишњи рад и искрена посвећеност овом послу допринели су да је Саветовалиште за ХИВ у Студентској поликлиници најпосећеније саветовалиште у нашој земљи, а добро искуство десетина хиљада клијената и пацијената који су били у њему током протеклих година, потврђује да су се код нас осећали сигурно, удобно, добродошло и прихваћено.

Добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ (ДПСТ) је интервенција која има утицаја на промену понашања, јер у себи спаја могућности и потенцијале великог броја интервенција. За ДПСТ се каже да представља једну од најефиакснијих, најпријатељскијих и најефективнијих активности у превенцији ХИВ/АИДС-а. Више о ДПСТ-у прочитајте ОВДЕ.
Под добровољним поверљивим саветовањем и тестирањем на ХИВ, подразумева се поверљив разговор између клијента/ и саветника који има за циљ да се клијент избори са сопственим бригама, стресом и/или страхом који је повезан са ХИВ инфекцијом. Тај разговор може омогућити особама да препознају сопствени ризик за преношење ХИВ инфекције, да помогне у одлуци око ХИВ теста и да обезбеди подршку у тренутку добијанања резултата теста на ХИВ.
Процес саветовања се увек састоји од саветовање пре и после тестирања на ХИВ, али и од континуираног саветовања докле год постоји потреба за њим. Ефекат разговора саветника и клијента, у коме су доминантне компоненте подршка, веровање и безрезервно поверење, има реалне могућности да код клијента измени понашање од ризичног ка безбедном. Познавање ХИВ серостатуса може помоћи људима да одлуче да заштите како себе, тако и своје сексуалне партнере од инфекције, а серопозитивне особе могу раније почети са одговарајућом подршком и лечењем. Одговоре на најчешће постављена питања и најважније информације о ХИВ инфекцији и АИДС-у можете прочитати ОВДЕ.

Извештај Одељења за ХИВ и ХЕ надзор за 2023. Годину

Извештај Центра за ДПСТ за 2023. Годину

Ток епидемије ковида 19 међу студентима

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ОДЕЉЕЊА ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ СИДЕ И ППИ и ХЕ надзор у периоду од 1.1.2022. до 31.12.2022. године

ИЗВЕШТАЈ О РАДУ НА ДОБРОВОЉНОМ ПОВЕРЉИВОМ САВЕТОВАЊУ И ТЕСТИРАЊУ НА ХИВ САВЕТОВАЛИШТА ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ СИДЕ И ППИ у периоду од 1.1.2022. до 31.12.2022. године

ИЗВЕШТАЈ О АКТИВНОСТИМА ДОБРОВОЉНОГ ПОВЕРЉИВОГ САВЕТОВАЊА И ТЕСТИРАЊА НА ХИВ (ДПСТ-а) ПОВОДОМ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ТЕСТИРАЊА и СВЕТСКОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ СИДЕ 2022.године

Извештај о активностима поводом ЕТW и WAD 2023.год.

ДПСТ Протокол 2022. године

 

У Одсеку се обавља праћење здравственог стања студената анализом здравствених параметара студената прикупљених на систематским или превентивним прегледима, као и на основу рутинске морбидитетне статистике.
Активности Одсека односе се и на промовисање и успостављање саветовалишног начина рада, едукацији запослених за индивидуално и групно саветовање за здравље и на развој здравствене службе приагођене потребама младих.
Спровођење дефинисаних активности подразумева интензивну сарадњу са факултетима, удржењима студената, другим здравственим установама, медијима…