+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Светски дан лекара опште медицине 19. мај

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАСветски дан лекара опште медицине 19. мај

May

11

May 11 , 2018 | Posted by informatika |

Светски дан лекара опште медицине 19. мај

Обележавање Светског дана лекара опште/породичне медицине из године у годину све више добија на значају и потврђује централну улогу лекара у пружању свеобухватне здравствене заштите.

Планета ће 19. маја прославити Светски дан лекара опште медицине, који је установила Светска организација опште/породичне медицине WONCA 2010. године.

Идеја је била да се створи глобална солидарност лекара у спремности за преузимање све сложеније улоге у пружању здравствених  услуга становника старијих од 18 година, ради очувања здравља појединца, породице и целокупне заједнице. На овај дан се истиче важна улога опште медицине у јачању примарне здраствене заштите како у куративном лечењу тако и у превентивним активностима.

Сагледавањем проблема са којима нам се обраћају пацијенти, ка познавању породице и породичне историје болести (тако и на заштити и превенцији одређених болести) много се ефикасније могу лечити. Лекари опште медицине сагледавају породичне, ране медицинске, социјалне и емоционалне односе.

Савремена пракса лекара опште медицине ослања се на тимове који раде заједно, који подржавају пацијенте и моделу изабраног лекара. Истараживања показују да земље у којима је примарна здраствена заштита  добро развијена, имају и добре резултате у смањењу стопе смртности, болести срца, смртности новорођенчади, као и у раном откривању малигних болести.  

Доктори медицине опште медицине Србије су чланови ове организације преко секције опште медицине Српског лекарског друштва од пре 10 година.

Ове године, Дан породичног лекара биће обележен у просторијама СЛД-а кроз интерсекцијску сарадњу Секције опште медицине и Историјске секције. Након кратке презентације значаја чланства у овој међународној организацији и описа значаја неких података из историје српске медицине, позивамо Вас да заједно обиђемо Музеј српског лекарског друштва, који ће иначе, тог дана бити отворен за све грађане у оквиру манифестације „Ноћ музеја“.

Презентација ће се одвијати у просторијама СЛД-а са почетком у 12 часова.

World Family Doctor Day 19 May

Интересантан текст о улози лекара опште праксе можете прочитати овде.