+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Интегративни приступ очувању здравља

ZZZZS BeogradБЛОГИнтегративни приступ очувању здравља

Dec

1

December 1 , 2016 | Posted by informatika |

Интегративни приступ очувању здравља

zdrava-hrana-voce-povrce-foto-shutterstock-1446465894-775651

Foto: www.kurir.rs

Cаветовалиште за исхрану

Национални Институт здравља у Америци (Натионал Институтес оф Хеалтх) дефинише интегративну медицину као комбинацију савремених процедура класичне медицине и комплементарних терапијских процедура за које постоје научни докази за њихову безбедност и ефикасност.

У  чланку објављеном у  Неw Yорк Тимесу  Др. Wеил’с у својим књигама “Хеалтхy Агинг “ (Здраво старење) И” А Лифелонг Гуиде то Yоур Пхyсицал анд Спиритуал Wелл-Беинг,” “ Водич за физичко и духовно благостање”, није оријентисан ни на један приступ, већ на општу добробит пацијента што је и филозофија интегративне медицине.

Интегративна медицина омогућава да се пацијенту пружи више времена, пажње и један шири приступ лечењу. Такође омогућава да са лекаром поприча о допунским методама и разуме које од њих заиста могу да помогну, које су бескорисне, а које су чак и штетне по организам.

У старој Кини лекар се плаћао док је пацијент здрав. Најбоље плаћен човек у Кини тада је био царев лекар. Он је саветовао како да се сачува здравље и добијао плату када је цар био здрав, а када би се цар раболео морао је да га лечи бесплатно, што јасно показује значај превенције.

Интегративна медицина наглашава да су пацијент и лекар тим у процесу оздрављења, јер колико је на лекару да пронађе одговарајућу терапију, толико је и на пацијенту да ту терапију примени.

Рад у саветовалишту за исхрану  је заснован управо на тим принципима тимског рада. Замислимо на тренутак да је наш организам наша кућа. Како ће она изгледати зависи у од архитекте, а и од нас самих?. Какву ћете кућу изградити Ви дајете завршну реч. Сетите се приче о Три прасета.

Кућа од блата не обезбеђује комфор, међутим и кућа од цигле ако нема малтера неће обезбедити сигурно становање. У саветовалишту ћете добити савете како да ваша кућа буде безбедна  и како да поставите и сигурносна врата да не може незвани гост (вирус, бактерија…)  да у  њу уђе.

Добро је познато да генетски фактор има улогу у настанку обољења, али здравим начином живота може се спречити експресија (активирање) гена за одређене болести. Најважније је зато ојачати природну заштиту, имунитет, односно повезати цигле малтером (минералима путем поврћа,воћа и житарица).

Мотивисати се и променити лоше навике, прихватити основне принципе здравог животног стила је од велике важности. И овде важи такозвано Паретово правило: улагање 20% даје 80% бољи резултат! Оне ће допринети да се особа добро осећа, има више енергије, бржи опоравак од болести или превенцији обољења услед нездравог начина живота.

Лекар специјалиста за исхрану са вишегодишњим искуством примењује персонализовани приступ сваком пацијенту. Основни  концепт је превенција да до болести не дође и промоција здравих животних стилова.

Разматрање свих фактора који имају утицаја на здравље, сагледавајући емотивни, духовни и телесни аспект.

Успоставља се партнерски, тимски однос пацијента и лекара и обраћа пажња на тело, емоције и стање ума. Примењују се принципи ортомолекуларне медицине што значи да се коригују евентуални дисбаланси у организму на основу увида у биохемијске резултате и додавањем оних намирница које су богате минералима, витаминима аминокиселонама или есенцијалним  масним  киселинама, дакле истих структура од којих је изграђено наше тело, а које се непрестално троше и морају се надокнадити.

После детаљне личне и породичне анамнезе, клиничког прегледа и серије тестова, као и увида у биохемијске резултате одређује се састав тела (мишићна маса, вода и маст), стање духа као и емотивно стање. Лекар мотивише пацијента да заједно направе план промене животних навика које ће он моћи касније примењивати и усвојити. У сарадњи са  лекарима других специјалности (психолог, гинеколог, ендокринолог, интерниста и други). Овакав персонализовани приступ код већине пацијената даје добре резутате.

Лекар који ради у саветовалишту своје знање примењује дуги низ година на себи водећи рачуна о здравој исхрани, физичка активност је део његових свакодневних обавеза, користи допуну исхрани природног порекла, упражњава и познаје технике за савладавање стреса и метода релаксације. Практиковање било које  промене или више њих заједно у циљу превенције даје добар осећај (wелл беинг). При савету пацијента се узимају у обзир његове дневне обавезе, начин живота, здравствени и естетски циљеви. Поштујући то и узимајући у обзир биохемијску индивидуалност (јер као што нема два иста отиска прста, тако је свака особа посебна и специфична), сваки пацијент добија комплетан програм исхране и савет за спровођење и динамику физичке активности или технику редукције стреса. То омогућава боље психофизичко стање, убрзање метаболизма, ослобађање вишка течности, побољшање тургора коже, мишићне масе, подизање имунитета и постизање жељеног циља – лепши спољашњи и избалансиран “унутрашњи изглед”, а самим тим и бољу концентрацију и расположење.

 Прим. Др Бранка Константиновић Бировљев

специјалиста хигијене, субспецијалиста за исхрану

константиновицб@гмаил.цом