+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Због великог броја питања и немогућности да свакоме одговоримо појединачно – одговоре смо груписали као пост

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИЗбог великог броја питања и немогућности да свакоме одговоримо појединачно – одговоре смо груписали као пост

Apr

5

April 5 , 2024 | Posted by informatika |

Због великог броја питања и немогућности да свакоме одговоримо појединачно – одговоре смо груписали као пост

Због великог броја питања и немогућности да свакоме одговоримо појединачно – одговоре смо груписали као пост:

  1. Колико траје акција ХПВ вакцинације?

Акција бесплатне вакцине ће трајати докле год имамо вакцина, а тренутно обећање РФЗО-а  је да ћемо имати вакцину за 2000 студената.

  1. Где се обавља?

Вакцинација се обавља радним данима од понедељка до петка од 7:30 до 19:30 часова у Студентској Поликлиници, Крунска 57, као и у амбуланти Студентски Град на Новом Београду од 8:00 до  14:30 часова.

Студенти других универзитетских центара би такође требало да добију вакцину – Студентска Поликлиника у Нишу и Новом Саду.

  1. Шта је потребно?

Потребна је регуларно оверена здравствена легитимација (без обзира на тип осигурање) за све студенте београдских универзитета (државни и приватни факултети) до навршених 26 година. Свака вакцина се правда Републичком Фонду за здравствено осигурање.  

  1. Прва доза пре 26. рођендана

Вакцинација која је започета првом дозом пре 26. рођендана, ће се наставити давањем и друге две дозе након 26. рођендана уколико особа има здравствено осигурање.

Уколико је неко започео ХПВ вакцинацију негде другде, остале дозе може примити у Студентској Поликлиници.

Није неопходно да студент има картон у Студентској поликлиници, али је пожељно да премести или отвори картон у ЗЗЗЗ Студената, јер му то пружа и друге погодности.

Према стручно методолошком упутству за ХПВ вакцинацију није неопходно да имате претходно Папаниколау тест, мада је препоручљиво да се превентивни гинеколошки преглед одради једном годишње, те неки лекари могу инсистирати на томе.

  1. Други осигураници

Студенти са конвенцијом и војни осигураници не могу добити бесплатно вакцину.

  1. Заказивање?

Собзиром на велико интересовање за вакцинацијом потребно је заказати вакцинацију за девојке на бр. телефона Службе Гинекологије 011 2433-986, а за мушкарце на бр. телефона Службе Опште медицине 011 2430-814.

  1. О вакцини

Гардасил 9 вакцина (коју тренутно дајемо) штити од 9 типова вируса: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 .  Неки типови се сматрају високо ризичним за развој рака (16 и 18). Неки типови се сматрају нискоризичним за развој рака, али су одговорни за гениталне брадавице (6 и 11).

Вакцине које су у употреби пружају заштиту од ХПВ инфекција које узрокују 8 од 10 случајева рака грлиćа материце, вулве, пениса, ануса и грла.

ХПВ вакцине делују против најчешћих и најопаснијих сексуално преносивих типова хуманих папилома вируса. Заштита коју пружају је највећа за ХПВ типове садржане у вакцини, којима особа још није била изложена.

  1. Где можете да урадите брисеве на полно преносиве инфекције?

Брисеви на СТД (Цхламидиа Т, Неиссериа Г, Трицхомонас В, Мyцопламе и Урепласме), као и на ХПВ типизацију  се могу обавити у Служби Гинекологије Студентске Поликлиника уз оверену здравствену картицу. Брисеви се шаљу лабораторијама ГЗЗЈЗ и Институт Батут

  1. Сексуална активност и вакцина

Иако је највећа корист од вакцине уколико се неко вакцинише пре започињања сексуалне активности, важно је нагласити да заштита постоји и код особа које су већ сексуално активне.