+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

95 година од почетка организоване здравствене заштите студената у Србији

ZZZZS Beograd95 година од почетка организоване здравствене заштите студената у Србији

Завод за здравствену заштиту студената Београд (ЗЗЗЗ Студената Београд)

након 95 година од почетка организоване здравствене заштите студената у Србији

ЗЗЗЗ Студената Београд представља једну од најстаријих здравствених установа у Београду. Почеци организоване здравствене заштите студената везују се за далеку школску 1922/23. год. када су анемије, туберкулоза и маларија биле болести од којих су, на основу писаних документа из тог времена, често боловали тадашњи студенти. О здрављу 6000 студената ондашњег Универзитета у Београду бринула су 2 лекара.

Данас о здрављу 120 000 студената Универзитета у Београду брине преко 170 запослених медицинских и других радника Завода за здравствену заштиту студената Београд.

 Студенти у нашем Заводу добијају здравствену заштиту на примарном и секундарном нивоу, те се годишње обави око 200 000 прегледа и пружи преко 600 000 превентивних и дијагностичких услуга. Сваке године више од 20 000 студената прве и треће године београдских универзитета у овој кући обави систематске прегледе, а око 12 000 студената обави систематске прегледе за усељење у студентске домове.

Услуге на примарном нивоу здравствене заштите пружају се кроз рад службе опште медицине, гинекологије, стоматаологије, службе за очување и унапређење здравља са Центром за превенцију сиде и ППИ, саветовалиштима за исхрану и одељењем за ХЕ надзор над квалитетом смештаја и исхране ученика и студената у ђачким и студентским домовима у Србији.

Специјалистичко консултативна служба са одељењима за офталмологију, дерматовенерологију, ОРЛ, физикалну медицину, интерну медицину и саветовалиштем за ментално здравље, представљају примере стручних и добро организованих здравствених служби за младе.

У целом Заводу постоји бесплатан интернет, а у чекаоницама су постављени панои на којима се презентује едукатаван, здравствено-васпитни видео материјал.

Заједничке службе као и Служба за информатику пружају подршку свим службама у Заводу, а интернет страница Завода уз фаце-боок и тwитер сваким даном су са све више садржаја,  јер прате савремену комуникацију са младим корисницима.

Стационар Завода пружа студентима квалитетне услуге секундарне здравствене заштите и представља модерну и комфорну болницу. У оквиру Стацинара Завода постоји одљење опште неге са 22 болничка кревета, одељење хирургије са две савремене операционе сале, интернистичко одељење и дијагностичка служба са лабораторијом и ултразвучним кабинетом.

У оквиру Завода постоји и модерно опремљена здравствена станица у студентском граду као и истурена амбуланта у студентском дому Карабурма.

У  службама примарне здравствене заштите (општа медицина и гинекологија) створени су сви неопходни технички и организациони услови за тимски рад лекар – сестра, укинути су шалтери и омогућено да корисници услуга буду директно и непосредно у комуникацији са својим опредељеним лекаром, што представља основ за рад службе која је пријатељски наклоњена младима (Yоутх фриендлy сервицес).

Великим бројем добро осмишљених програма превенције, посебно у оквиру Центра за превенцију сиде и ППИ  који представља једнан од највећих и најбоље ораганизованих институција која се бави добровољним, поверљивим саветовањем и тестирањем на ХИВ инфекције, са највећим бројем тестирања (ДПСТа) у земљи,  Завод је постао пример најбоље праксе не само у Београду и Србији, већ и у региону и шире. То потврђују и бројне публикације које су радиле међународне организације (УНФПА, УНАИДС, УНИЦЕФ, WХО, ИППФ, Глобал фонд), у протеклих неколико година:

http://www.unfpa.org/webdav/site/global/shared/documents/publications/2009/serbia_gateways_integration.pdf

Као резултат тога су бројни пројекти и програми које је Завод у протеклим годинама реализовао са великим бројем страних партнера и домаћим невладиним организацијама. Посебно се могу истаћи програми унапређење здравља младих који су реализовани са УНИЦЕФ-ом и УНФПА-ом, затим програми превенције ХИВ/АИДС-а у оквиру развијања центара за добровољно, поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ ( ДПСТ ) које  се као модел  развио у целој Србији, у региону, као и у другим земљама централне и југоисточне Европе и Азије.

Велики углед је наша установа постигла у оквиру развоја и афирмације програма здравственог васпитања у школама у Србији.  Учесници смо и носиоци пилот програма увођења здравственог васпитања у школе у Србији заједно са Министарством просвете, Министарством здравља и УНИЦЕФом.

Запослени наше установе су били иницијатори и носиоци активности у оквиру рада Експертске групе за развој и здравље младих Министарства здравља Србије, чиме су дали  непроцењив допринос у доношењу Националне стратегије за развој и здравље младих и њеној непосредној имплементацији.

Током протеклих година ЗЗЗЗС је реализовао  истраживања везана за здравствено понашање и ризике по здравље младих у Србији, посебно студената, кроз, до сада највеће урађено и обављено истраживање у Србији о здравственом понашању младих.

Наши лекару учествују у настави на Медицинском факултету у Београду, како за студенте у оквиру основних студија, тако и за лекаре на специјализацији или на последипломским студијама.

Завод је организотор великог броја стручних скупова, а најзначајнији је био прошлогодишњи  Први регионални Конгрес о здрављу младих који је окупио преко 250 лекара излагача, на коме су донети важни закључци који ће унапредити здравље младих.

            Студентска поликлиника послује веома успешно и  стабилно и представља пример како се  поред веома лимитираних услова у начинима финансирања здравства,  може успешно финансијски пословати уз добар менаџмент.

Углед и поштовање  установе у земљи и иностранству  постигнут је трудом и радом свих запослених  Завода за здравствену заштиту студената Београд, у чије  Вам се  име најлепше захваљујем што сте својим присуством увеличали нашу Свечану Академију.

 

 

С поштовањем,

У Београду                                                                                       др Марија Обрадовић

16.05.2017.год.                                                                                в.д. Директора Завода