+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ БОМБАРДОВАЊА 16.4.1944. godine

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИСЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ БОМБАРДОВАЊА 16.4.1944. godine

Apr

16

April 16 , 2018 | Posted by informatika |

СЕЋАЊЕ НА ЖРТВЕ БОМБАРДОВАЊА 16.4.1944. godine

У знак поштовања и сећања на мајке и бебе које су погинуле 16. априла 1944. године, у понедељак, 16. априла 2018. године у 11 часова колектив ЗЗЗЗ Студената Београд и званичници Града Београда положили су венац на спомен плочу жртвама савезничког бомбардовања, испред улаза зграде, у Крунској улици број 57.

Брига о здрављу студената београдских универзитета поверена је Заводу за здравствену заштиту студената Београд,  установи која под различитим називима постоји још од 1922. године. Приоритет ове установе је планирање, организовање и реализација превентивних активности и програма за младе чији су основни циљеви очување и унапређење здравља студентске популације, а затим рано откривање и ефикасно лечење студената, укључујући и стационарно лечење. У том смислу, Завод има две целине: Поликлинику и Стационар.

Поликлинички део ЗЗЗЗ Студената смештен је у елегантној згради на углу улица Крунске и Браће Недић која је сазидана 1923/24. године са намером тадашњих власника да то буде највећи и најсавременији приватни институт за лечење болесника на Балкану. Од тог времена па до данас у њој су непрекидно биле стациониране различите здравствене установе, а последњих шездесетак година Завод за здравствену заштиту студената Београд. Ова прелепа зграда доживела је судбину сличну као и многи објекти у Београду који су током бомбардовања 1941. и 1944. године били потпуно или делимично уништени.

Записи из тог времена сведоче о трагедији која се догодила 16. Априла 1944. године, када се Београд припремао да обележи највећи хришћански празник – Ускрс: „Већина становника била је тада у црквама или се спремала за свечани празнични ручак. У 11,30 часова у получасовном бомбардовању ескадриле са преко 600 великих четворомоторних бомбардера, Београд је засут „кишом тепих бомби“ (међусобно повезане бомбе) које су изазвале огромна разарања града. Само пола сата касније, у другом таласу, све се поновило.  Званично је саоштено да су „савезници гађали немачке војне објекте“ али тадашњи записи и штампа пренели су да су „погђени храмови човечности и милосрђа“: породилишта, дечја склоништа, болнице, раднички станови, домови са породицама окупљеним у свечаном расположењу око домаће трпезе, славећи Христово Васкрсење. Београд је био у рушевинама, а у згради  на углу Крунске и Браће Недић, која је тада била велико градско породилиште погинуле су 22 младе мајке породиље, 22 тек рођене бебе, троје медицинских радника и десетине младих очева и блиских рођака који су тренутно били у посети“.

Упркос стравичном разарању и уништењу младих живота у прошлости, педесетих и шездесетих година прошлог века зграда је обновљена, а деведесетих је добила потпуно исти изглед као када је била сазидана. Данас са пуно снаге и труда, као симбол напретка и просперитета, у овој згради ради близу 180 медицинских и других радника Завода за здравствену заштиту студената Београд. Они брину о здрављу 120.000 академаца који студирају на београдским универзитетима и због тога носе посебну одговорност јер брину о здрављу оних који представљају највеће благо и будућност сваке земље.