+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ – 5. МАЈ 2020.

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ – 5. МАЈ 2020.

May

5

May 5 , 2020 | Posted by informatika |

ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ – 5. МАЈ 2020.

“Сестре и бабице, чиста нега је у вашим рукама!”

Обележавајући се сваке године 5. маја, Дан хигијене руку инспирише људе широм света да дају значај придржавању хигијене руку у здравственим установама, штитећи тако здравствене раднике и пацијенте од инфекција.

Ове године тема кампање „САЧУВАЈТЕ ЖИВОТЕ: Оперите руке“ усклађена је са Годином медицинских сестара и бабица и има за циљ да медицинске сестре и бабице препознају као хероје на првом месту који заслужују признање и уважавање и истакну њихове критичне улоге у превенцији инфекције.

Главни циљ кампање Глобалног дана хигијене руку је препознати да је прање руку једна од најефикаснијих акција које можете предузети да смањите ширење патогена и спречите инфекције, укључујући вирус COVID -19. Здравствени радници и чланови заједнице могу играти улогу у спречавању инфекција редовним и честим прањем руку.

Као део кампање 2020, СЗО и партнери имају за циљ:

  • Да хигијена руку буде глобални приоритет;
  • Да промовишу хигијену руку и промену понашања;
  • Да се сви укључе са здравственим радницима у њиховој улози у спречавању инфекција.

Кампања такође упућује позив на акцију читаво друштво како би сестрама обезбедили сигурно радно окружење и побољшали ниво безбедности особља. Поред тога, позива лидере за превенцију и контролу инфекције да оснаже и подрже медицинске сестре и бабице у пружању чисте неге.