+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Заштита од сунца

ZZZZS BeogradБЛОГЗаштита од сунца

May

31

May 31 , 2016 | Posted by informatika |

Заштита од сунца

barbados_beach_206320О сунцу као извору живота говорили су и древни Египћани, који су знали колико је сунчева светлост корисна, моћна и опасна истовремено.

У заштити коже од сунчевог зрачења најзначајнију улогу има епидерм, површински слој коже који обнавља и производи пигмент, меланин, који штити кожу од штетних сунчевих зрака.

Код неумереног излагања сунцу јавља се иритација коже, црвенило, опекотине, али може доћи и до појаве рака коже. Истраживања показују да већина белаца испољава барем неке знаке соларног оштећења коже пре 50. године живота.
Меланом, један од 4 типа рака коже, чешћи је код припадника беле пути, посебно код особа које су дуго или интензивно излажу сунцу, у краћем временском периоду.
У превенцији меланома изузетно су важни прегледи лекара, и то клинички преглед и дерматоскопија младежа, с обзиром да меланом може настати на претходном младежу.Мање је познато да може настати и на кожи на којој претходно није било пигментних промена, тј. младежа.
Потенцијално сумњиви младежи су они већи од 6 мм у пречнику, карактеришу се растоми вишебојни су, неправилног облика (са ивицама које су испрекидане, изрецкане или нејасне).
Ризик појаве меланома се значајно повећава код особа које користе соларијуме.

Ултравиолетни (УВ) А зраци сунчеве светлости стимулишу пигментацију, тренутну и позну, али због свог продирања дубоко у кожу, узрокују оштећење еластичних влакана и колагена, те доводе до прераног старења коже, и испољавају и канцерогено дејство.
УВБ зраци одговорни су за црвенило и опекотине.

Заштита коже при излагања сунцу је неопходна. Када бирате крему за сунчање изаберите ону која штити од обе врсте зрака –УВА и УВБ.

Производи за заштиту од сунца делују као хемијски апсорбери, или као физички блокери који одбијају већину УВ зрака. Хемијски апсорбери, као сто су креме, лосиони итд. су подељени у зависности од заштите од УВА, УВБ или обе врсте зрака.
Заблуда је да заштитни фактор (SPF) не обезбеђује тамњење. Различите вредности заштитног фактора значавају колико пута дуже се можемо сунчати до појаве црвенила, у односу на време без икакве заштите.
Веома је важно да средства за заштиту наносимо у дебелом слоју, на 2 сата (па тако већа количина и уцесталост свакако обезбеђује бољу заштиту). Најправилније је производ са заштитним фактором нанети 15-30 минута пре излагања сунцу.
Такође, ознака да је препарат водоотпоран или веома водоотпоран значи да да се препарат задржава на кожи и до 40-80 минута под водом. Не треба заборавити заштиту коју обезбеђује гардероба и наочари (памучна мајица има заштиту SPF 7).
Наравно, треба избегавати сунчање између 11 и 16 сати, када је УВ индекс највиши.

Сунчајте се „паметно“. У случају сумњивих промена на кожи, увек консултујте лекара.

ŠMINKA SA ZAŠTITNIM FAKTOROM
Већина жена не жели да се одрекне савршено тониране коже ни током лета. Да кожа не би била оптерећена „тешким“ пудерима, ваш избор могу бити лагане ББ или ЦЦ (ОВО ТРЕБА ПРЕВЕСТИ) тониране креме, које хидрирају, прекривају неправилности, и као најважније обезбеђују заштиту од штетних сунчевих зрака, и anti-aging ефекат.

Photo: all-free-download.com