+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Заблуда или истина o заштити од сунца ?

ZZZZS BeogradБЛОГЗаблуда или истина o заштити од сунца ?

May

31

May 31 , 2016 | Posted by informatika |

Заблуда или истина o заштити од сунца ?

Сунцобран пружа довољну заштиту од сунца: нетачно
Сунчеви зраци се одбијају од тла и долазе дирекно до ваше коже. Поставите сунцобран у траву која упија већи проценат зрачења.

Кад стигнете на плажу наносите крему заштите од сунца и мислите да сте заштићени за остатак дана: нетачно.
Заштита коју оне омогућавају стриктно зависи од начина њиховог наношења.
Креме за заштиту од сунца су намењене за заштиту коже само током излагања сунцу које се не може избећи. Оне не продужавају време које безбедно можемо провести на сунцу.

Наношење крема са заштитним фактором спречава тамњење коже: нетачно
Слој крема штити од УВА и УВБ зрака и њиховог нежељеног дејства (соларни еритем и на дуге стазе старење коже). После неколико дана излагања сунцу добићете лепу боју а да нисте сте учинили нажао својој кожи.

Уколико правите паузе током сунчања нећете изгорети на сунцу: нетачно
Штетни УВ зраци се кумулирају током дана.
Облаци спречавају задобијање опекотина од сунца: нетачно.
Облаци заустављају тек један мали део (20%) сунчевих зрака. Сунчеви УВ зраци пробијају облаке у значајној количини те можете добити опекотине од сунца и током облачних пролећних и летњих дана. Дакле, опрез!

Можемо се излагати сунцу без заштите ако нам је кожа поцрнела (осунчана): нетачно
Никада не заборавите да осунчана кожа не штити од сунца. И још, потамнела кожа не спречава УВА који су одговорни (на дуге стазе) за развој тумора коже. Чак и ако ваша кожа брзо добија таман тен боље је да користите крему са мањим заштитним фактором.

Вода штити од сунца: и тачно и нетачно
Тачно, али само у дубини. Вода пружа минималну заштиту од УВ радијације, рефлексија зрака од воде може појачати експозицију УВ радијације. Док пливате на површини, вода се понаша као лупа, штити од топлоте али не и од сунца!
УВ зрачење није опасно током зиме: нетачно.
УВ зрачење је уопштено мање током зимских месеци, али одбијање УВ зрака од површине снега може двоструко повећати излагање зрачењу, посебно на већим надморским висинама.

Ако не осећате топлоту током сунчања нећете изгорети: нетачно
Опекотине од сунца изазивају сунчеви зраци које се не моге ни осетити. Са друге стране, осећај топлоте не узазивају УВ зраци, већ видљиви и инфрацрвени део сунчевог спектра.
Препарати за самопотамњивање коже штите од штетних УВ зрака: нетачно
Препарати за самопотамњивање (бронзирање) коже омогучавају тенирање коже хемијским путем Тамна боја коже код ових производа је продукт оксидације, као јабука, која кад се пресече потамни. Ова врста производа се препоручује уколико желите да имате равномерну боју коже током целе године: потпуно је сигуран начин и нема штетних дејстава као соларијум. Добијамо жељену боју коже без излагања УВ зрацима. Међутим, ове препарате је неопходно наносити сваких 7-14 дана зато што се најповршнији слојеви коже у виду скваме (перути) свакодневно физиолошким путем одвајају са њене површине.
Не смемо заборавити да препарати за самопотамњивање коже не штите кожу од штетног дејства УВ зрака и не треба их користити као „припрему“ за сунчање.

Photo: all-free-download.com