+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАУ СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ

Apr

17

April 17 , 2018 | Posted by informatika |

У СУСРЕТ СВЕТСКОМ ДАНУ ЗАШТИТЕ ОД БУКЕ

Све већа употреба аудио уређаја, у последњој деценији, доприноси појави новог проблема који се огледа у великом броју поремећаја слушне перцепције узроковане буком.

Светска здравствена организација процењује да је више од једне милијарде младих људи у свету у потенцијалном ризику за губитак слуха услед небезбедног начина слушања музике. Скоро половина свих тинејџера и млађих одраслих (до 35 година) у средње развијеним и високо развијеним земљама света изложена је небезбедном нивоу звука коришћењем личних аудио уређаја, док је преко 40 % потенцијално угрожено буком у дискотекама, концертима и баровима.

Последњих година, у стручној медицинској литератури објављују се радови који обрађују ову тему, сугеришући да бука представља озбиљан и комплексан здравствени проблем у целом свету.

Како се 20. април сваке године обележава као светски дан заштите од буке, у Заводу за здравствену заштиту студената Београд, на одељењу оториноларингологије биће омогућено тестирање слуха (аудиометрија) свим заинтересованим младим људима.

(напомена: по могућству понети здравствену књижицу)

Foto: Profimedia

https://sovalo.files.wordpress.com/2017/09/buka.jpg