+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Сећање на жртве бомбардовања 16. априла 1944.године

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИСећање на жртве бомбардовања 16. априла 1944.године

Apr

16

April 16 , 2019 | Posted by informatika |

Сећање на жртве бомбардовања 16. априла 1944.године

Брига о здрављу студената београдских универзитета поверена је Заводу за здравствену заштиту студената Београд, установи која под различитим називима практично постоји још од 1922 године. Приоритет ове установе је планирање, организовање и реализација превентивних активности и програма за младе чији су основни циљеви очување и унапређење здравља студентске популације, као и рано откривање и ефикасно лечење, укључујући и стационарно лечење студената. У том смислу, Завод има две целине: Поликлинику и Стационар.

Поликлинички део ЗЗЗЗ Студената смештен је у елегантној згради на углу улица Крунске и Браће Недић која је сазидана 1923/24. године са намером тадашњих власника да то буде највећи и најсавременији приватни институт за лечење болесника на Балкану. Од тог времена па до данас у њој су непрекидно биле стациониране различите здравствене установе, а последњих шездесетак година Завод за здравствену заштиту студената Београд. Ова прелепа зграда доживела је судбину сличну као и многи објекти у Београду који су током бомбардовања 1941. и 1944. године били потпуно или делимично уништени.

Записи из тог времена сведоче о трагедији која се догодила 16. Априла 1944. године, када се Београд припремао да обележи највећи хришћански празник – Ускрс: „Већина становника била је тада у црквама или се спремала за свечани празнични ручак. У 11,30 часова у получасовном бомбардовању ескадриле са преко 600 великих четворомоторних бомбардера, Београд је засут „кишом тепих бомби“ (међусобно повезане бомбе) које су изазвале огромна разарања града. Само пола сата касније, у другом таласу, све се поновило.  Званично је саоштено да су „савезници гађали немачке војне објекте“ али тадашњи записи и штампа пренели су да су „погђени храмови човечности и милосрђа“: породилишта, дечја склоништа, болнице, раднички станови, домови са породицама окупљеним у свечаном расположењу око домаће трпезе, славећи Христово Васкрсење. Београд је био у рушевинама, а у згради на углу Крунске и Браће Недић, која је тада била велико градско породилиште погинуле су 22 младе мајке породиље, 22 тек рођене бебе, троје медицинских радника и десетине младих очева и блиских рођака који су тренутно били у посети“.

Упркос стравичном разарању и уништењу младих живота у прошлости, педесетих и шездесетих година прошлог века зграда је обновљена, а деведесетих је добила потпуно исти изглед као када је била сазидана. Данас са пуно енергије и труда, као симбол напретка и просперитета, у овој згради ради 170 медицинских и других радника Завода за здравствену заштиту студената Београд. Они брину о здрављу 120.000 академаца који студирају на београдским универзитетима и због тога носе посебну одговорност јер брину о здрављу младих који представљају највеће благо и будућност сваке земље.

У знак поштовања и сећања на мајке, бебе и све људе које су погинули 16. априла 1944.године у овој згради, Градоначелник Београда, проф Зоран Радојичић, Ректорка Београдског универзитета проф.Иванка Поповић, Студент проректор Данило Потпарић и колектив ЗЗЗЗ Студената Београд, данас су положили цвеће на спомен плочу жртвама савезничког бомбардовања, испред улаза Студентске поликлинике, у Крунској улици бр. 57.