+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ТЕСТИРАЊА НА ХИВ (ЕТW)

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ТЕСТИРАЊА НА ХИВ (ЕТW)

Nov

16

November 16 , 2017 | Posted by informatika |

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕВРОПСКЕ НЕДЕЉЕ ТЕСТИРАЊА НА ХИВ (ЕТW)

Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе (ЕТW) се већ 5 година традиционално обележава и у нашој земљи крајем новембра месеца. Овогодишња ЕТW биће обележена бројним манифестацијама у градовима широм Србије, а кључна ће се спровести у Београду, у организацији Завода за заштиту здравља студената Београд и партнера: Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут, Градског Завода за јавно здравље, Асоцијације Дуга, асоцијације студената медицине –  ИФМСА, а уз подршку ГСК-а и Града Београда.

Циљ обележавања Европске недеље тестирања на ХИВ је подизање свести о значају тестирања на ХИВ. Узимајући у обзир податке Инстуитута за јавно здравље Србије, према којима се процењује да свака трећа особа која живи са ХИВ-ом (преко 1000 особа) не зна да је инфицирана, а код више од половине особа ХИВ инфекција се открива у касном стадијуму, када је ризик од обољевања и умирања од АИДС-а значајно већи, саветовање  и тестирање на ХИВ је најважнија активност на овом пољу.

 Стога се у оквиру обележавања Европске недеље тестирања на ХИВ у Србији спроводе акције бесплатног, добровољног и поверљивог саветовања и тестирања (ДПСТ) и ван здравствених установа, у заједници, као и различите промотивне активности у различитиом градовима широм земље.

У оквиру овогодишње националне камапање под називом “Тестирај се на ХИВ јер је важно да знаш” у циљу што боље видљивости и подизања свести о значају тестирања на ХИВ, у Београду ће, у периоду од 20. до 24.11.2017. у времену од 17х до 22х, бити организовано бесплатно саветовање и тестирање на ХИВ у трамвају који ће бити намењен и прилагођен овој акцији, видљиво осликан и брендиран.

Трамвај, као покретно саветовалиште за ХИВ, саобраћаће на линији 2 и имаће све услове за удобан и поверљив разговор наших суграђана са саветницима за ХИВ. Свако ко желели да уради тест на ХИВ моћи ће да уђе у трамвај намењен тестирању на ХИВ на 5 стајалишта, на којима ће бити волонтери: студенти медицине из организације ИФМСА и из асоцијације Дуга.

Тестирање се обавља брзим тестовима на ХИВ, а резултати ће бити доступни након 20 минута;

Трамвај ће кружити линијом број два, а стајаће само на пет станица, на којима ће промотери информисати грађане о могућности тестирања, на начин да у трамвај улазе само они који желе да се тестирају.

Улазне станице за трамвај у коме ће се обављати тестирање на ХИВ су:

  • Калемегдан – Градска Библиотека (завршетак Кнез Михајлове улице *)
  • Сава Мала(ближе Бранковом мосту – близу кафића Прохибиција**)
  • Железничка станица
  • Вуков споменик
  • Џорџа Вашингтона – Банија (код Завода за кожновенеричне болести***)

Напомена: ознаке*, **и ***, неформално  означавају ближа одредишта

 У Београду, 16.11. 2017.                                                                            ЗЗЗЗ Студената Београд