+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕВЕНТИВНЕ АКЦИЈЕ НА 32. БЕОГРАДСКОМ МАРАТОНУ „Трчим за здрава плућа – Победимо астму“

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИИЗВЕШТАЈ СА ПРЕВЕНТИВНЕ АКЦИЈЕ НА 32. БЕОГРАДСКОМ МАРАТОНУ „Трчим за здрава плућа – Победимо астму“

Apr

17

April 17 , 2019 | Posted by informatika |

ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕВЕНТИВНЕ АКЦИЈЕ НА 32. БЕОГРАДСКОМ МАРАТОНУ „Трчим за здрава плућа – Победимо астму“

 Завод за здравствену заштиту студената Београд и Градски Завод за плућне болести и туберкулозу, заједно са волонтерима – студентима медицине (махом из организација ЕМСА И ИФМСА), а под покровитељством: Министарства здравља, Министарства за спорти и омладину и Секретаријата за здравство града Београда, 14. априла 2019.г. реализовали су активности у оквиру кампање “Трчим за здрава плућа”, победимо астму – на 32. БЕОГРАДСКОМ МАРАТОНУ.

Активности су подразумевале бесплатну спирометрију (проверу функције плућа), савете лекара, прегледе, мерење притиска, пулса, мерење “оксигенације” и дељење лифлета/брошура са садржајима који могу допринети унапређењу здравља.

Све ове активности биле су организоване у циљу ширења свести о астми и хроничним опструктивним болестима плућа, поводом обележавања Светског дана борбе против астме.

Спирометрија се радила на два пункта: један је био испоред Дома Нарoдне Скупштине (на старту Трке задовољства) где су били лекари и медицинске сестре из Градског Завода за плућне болести и туберкулозу, а други пункт је био на Теразијама, испред “McDonald’s” објекта и ту су били медицински радници Завода за здравствену заштиту студената Београда, где је спирометрија рађена од 9 до 15 х

На пункту на Теразијама, на ком су радили запослени из Студентске поликлинике, обављено је 245 спирометријских прегледа, од којих је 7% било са неким патолошким налазом, који упућује на оштећену функцију плућа. Осим бесплатних спирометријских прегледа, лекари из ЗЗЗЗ Студената и студенти медицине, делили су лифлете и давали савете градјанима о утицају физичке активности на здравље плућа и на могућност бављења спортом код људи који болују од астме и других респираторних болести.

Акција је спроведена у изванредној атмосфери,  а огромно интересовање и овако велики број спирометријских прегледа говори о потреби да се овакве акције чешће спроводе у заједници.

[showbiz Spirometrija]