+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Децембар – месец који почиње Међународним даном сиде и добрим вестима у превенцији

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИДецембар – месец који почиње Међународним даном сиде и добрим вестима у превенцији

Dec

19

December 19 , 2023 | Posted by informatika |

Децембар – месец који почиње Међународним даном сиде и добрим вестима у превенцији

Децембар – месец који почиње Међународним даном сиде и добрим вестима у превенцији  

Када је пре више од 4 деценије (1981.) откривена нова, до тада непозната болест – сида или АИДС представљала је тешку, застрашујућу и смртоносну инфекцију без иједне оптимистичке поруке. Након петнаестак година појавили су се први лекови против сиде који су уливали наду. Они су се временом усавршавали, постајали све доступнији и делотворнији, да би данас са сигурношћу могли да кажемо ХИВ инфекција представља хронично стање са којим се може живети дуго и продуктивно, уколико се открије на време И одмах започне терапија.

Захваљујући антиретровирусној терапији (АРТ-у) већ за око 3-6 месеци (у највећем броју случајева) особа неће имати детектабилан вирус у крви (ПЦР ХИВ ће бити недектабилан, односно мањи од 40 ц/мл) и тада неће моћи да пренесе инфекцију својим сексуалним партнерима. Дакле синтагма “У=У” (где је   прво слово “У” од речи “ундетецтабле” (недетектибилно) = а друго “У” од речи ”унтрансмиттабле” (непреносиво)) представља сазнања – да особе које су на терапији и имају немерљив број копија вируса у крви не могу пренети инфекцију другој особи. Ово пре свега важи за особе које одговорно узимају АРВ терапију и редовно контролишу број копија вируса у крви (ПЦР  – 2 – 3 пута годишње).

Без обзира на добре вести о лечењу ХИВ инфекције, најбоље је ХИВ инфекцију превенирати.

Када говоримо о превенцији ХИВ инфекције најчешће говоримо о превенцији која се односи на сексуални пут преноса и она подразумева:

–  сексуалне односе током којих се користи кондом за све врсте односа – за аналне, вагиналне и за оралне сексуалне односе

– коришћење медикаментозне профилаксе пре експозиције (ПрЕП)  или после експозиције (ПЕП)

О преекспозиционој профилакси или ПрЕП-у се последњих година све више говори, а у свету постоји велики број публикованих радова у којима се ПрЕП “види” као моћна превентивна пракса, јер подразумева спречавање ХИВ инфекције пре могуће изложености вирусу.

ПрЕП је скраćеница или акроним од 3 речи  Пр пре  Е – експозициона  и П – профилакса

ПрЕП представља превентивну праксу која подразумева узимања лека који ће спречити  ХИВ инфекцију (не треба заборавити да је препорука да се уз лекове користи и кондом, како би се избегле друге ППИ). Важно је нагласити да га узимају ХИВ негативне особе пре сексуалног односа, односно пре могућег излагања ХИВ-у.

ПрЕП је комбинована таблета која садржи два лека: тенофовир и емтрицитабин. Ови лекови се већ дуго користе и за лечење ХИВ инфекције, али уз додатак других лекова;  а за употребу као ПрЕП   (профилакса)  у САД се користе преко 11 година, а у Европи дуже од 7.

            За започињање ПрЕП-а, први услов је да је особа пунолетна и ХИВ-негативна а затим да није у АРС-у (акутни ретровирални синдром), да има нормалну бубрежну функцију, да је вакцинисана против хепатитиса Б (или је прележала ову инфекцију) и да нема контраиндикације за лекове који се користе у оквиру ПрЕП-а.

ПрЕП је потребно да води лекар. Прва посета подразумева тест на ХИВ, на полно преносиве инфекције (ППИ) и опште лабораторијске анализе где је посебно важно утврдити исправност бубрежне функције. Уколико је тест на ХИВ негативан и остали налази уредни може се започети ПрЕП (по једном од два режима: свакодневном или по режиму „на захтев“), а контроле се заказују редовно – на 3 месеца са тестовима на ХИВ, ППИ и биохемијске анализе.  Препоручује се и вакцинација против хепатитиса А, Б и против ХПВ-а.

Постекспозициона профилакса  (ПЕП) подразумева спречавање ХИВ инфекције након могуће изложености вирусу. Ова изложеност може бити путем незаштићеног полног односа, након убода на иглу или другог контакта са крвљу која потенцијално садржи вирус (ХИВ). ПЕП за ХИВ је индикован уколико стручна особа процени да постоји реална шанса за пренос инфекције, у смислу врсте контакта (са крвљу или другим телесним течностима), количине крви и дужине изложености.

ПЕП може да препоручи само лекар који има довољно знања да идентификује стварне ризике од преноса ХИВ-а, а подразумева давање три антиретровирусна лека током 4 недеље и мора се започети од 4- 48х од изложености (најкасније до 72х).

Пре и након узимања ПЕПа неопходно је изложену особу тестирати и на трудноћу (уколико је у питању жена) и на све ППИ укључујући и ХИВ. Лекови који се користе за ПЕП исти су као и за лечење ХИВ инфекције, али се (за сада) они не могу преузети на рецепт већ их особа мора купити. Контроле се заказују за 4 недеље од почетка узимања, као и након 3 месеца. ПЕП није индикован уколико је извор особа која редовно узима АРТ и чији је контролни ПЦР ХИВ недетектабилан.