+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

XIV европска недеља превенције рака грлића материце 20-26. јануар 2020. године

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАXIV европска недеља превенције рака грлића материце 20-26. јануар 2020. године

Jan

17

January 17 , 2020 | Posted by informatika |

XIV европска недеља превенције рака грлића материце 20-26. јануар 2020. године

РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

XIV европска недеља превенције рака грлића материце обележиће се од 20. – 26. jануара  2020. године са циљем подизања нивоа информисаности о раку грлића материце и превенцији рака.

Рак грлића материце представља озбиљан јавноздравствени проблем у Европи, јер се сваке године ова болест открије код приближно 60.000 жена, а скоро 30.000 жена умре. Оно што забрињава је чињеница да се болест јавља у млађој животној доби и представља други најчешћи рак код жена старости од 15  до 44 године.

У нашој земљи, рак грлића материце је по учесталости други водећи узрок оболевања и четврти узрок умирања од рака. Већ дужи низ година у Србији се евидентира једна од највиших стопа оболевања од рака грлића материце у Европи. Смртни исход болести се спречава откривањем болести у раној фази и благовременом применом терапије.

Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити. Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Данас постоје и вакцине против инфекције изазване хуманим папилома вирусима (ХПВ) које су ефикасне у превенцији ХПВ инфекције типа 16 и 18, а који су заједно одговорни за настанак 7 од 10 случајева рака грлића материце.

Током ове недеље, Служба за здравствену заштиту жена, Завода за здравствену заштиту студената промовисаће важност смањења оболевања и умирања од рака грлића материце, са подсећањем о важности узимања Папаниколау бриса и значају превентивног гинеколошког прегледа.