+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

ТЕСТИРАЊЕ НА ХИВ поводом 1.ДЕЦЕМБРА Светског АИДС дана.

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАТЕСТИРАЊЕ НА ХИВ поводом 1.ДЕЦЕМБРА Светског АИДС дана.

Nov

29

November 29 , 2021 | Posted by informatika |

ТЕСТИРАЊЕ НА ХИВ поводом 1.ДЕЦЕМБРА Светског АИДС дана.

Обавештење поводом ПРВОГ ДЕЦЕМБРА – Међународног АИДС дана

У среду, 1. Децембра 2021.г. обележавмо Светски АИДС дан.  Тим поводом ЗЗЗЗ Студената Београд (Студентска поликлиника) заједно са ЈАЗАС-ом и другим партнерима организује акцију бесплатног саветовања и ТЕСТИРАЊА на ХИВ. Охрабрујемо све студенте и све грађане и грађанке који размишљају или брину да су можда некада били у ризику да добију ХИВ инфекцију, да нас посете 1. Децембра и да се тестирају на ХИВ.

То је прилика за све, а посебно за младе људе, да разреше недоумице и дилеме везане за ХИВ инфекцију и покажу да су одговорни и према себи и према другима.

КАДА И ГДЕ:

ЗЗЗЗ Студената Београд (Студентска Поликлиника): 

8.30-14х  тестирање у Саветовалишту у Проте Матеје 29, Стационар, Улаз Ц – последњи спрат 

Удружена акција* ЗЗЗЗ Студената Београд и ЈАЗАС-а

од 16-21х: тестирање уз топао чај и кафу у Студентској Поликлиници

улази из Крунске 57 и из Браће Недић 28

а комби ЈАЗАС-а биће на паркингу испред зграде Студентске поликлинике у Крунској 57

*У акцији учествују и партнери: Институт за епидемиологију МФУБ, студенти медицине из ИФМСА и Студентски Парламент

Сазнајте –  Зашто се тестирати:

 • Особа може да буде инфицирана чак и када нема никакве знаке и симптоме болести. Процењује се да у Србији 30% од укупног броја особа које живе са ХИВ-ом не зна да је инфицирано ХИВ-ом
 • Тестирањем на ХИВ понашате се одговорно: према себи – смањујете могућност да се ХИВ открије касно што може да доведе до преране смрти, али и према другима, јер смањујете могућност даљег преношења вируса на друге  (лечењем – терапијом спречава се даљи пренос инфекције)
 • Ако на време (што раније) дијагностикујете ХИВ инфекцију и почнете да примењујете терапију, имате велике шансе да живите дуго и квалитетно. Данас је дужина живота особа са ХИВ-ом изједначена са дужином живота особа које немају ХИВ, уколико се инфекција открије на време и терапија започне одмах
 • Уколико је Ваш резултат негативан (а бринули сте због неког ризика који сте имали) имаћете огромно растерећење и олакшање, а разговор са саветником за ДПСТ ће Вам помоћи да донесете добре одлуке како бисте и даље остали негативни на ХИВ
 • Тестирање на ХИВ помаже смањењу стгме и дискриминације према особама које живе са ХИВ-ом
 • Не пропустите прилику да се тестирате, јер особе код којих је инфекција узрокована ХИВ-ом дијагностикована касније, када је имунолошки систем значајно нарушен/оштећен, чак и када немају симптоме болести, суочене су са бројним здравственим компликацијама и прераном смрћу.

 Не постоје ризичне групе, постоји само ризично понашање

 • Ризику од ХИВ инфекције изложена је већина људи, али подаци указују да су у повећаном ризику особе које имају незаштићене сексуалне односе (посбно аналне) и особе које размењују (не користе стерилан) прибор за узимање дрога. С обзиром на изузетно високе ризике за пренос ХИВ-а, ове групе људи би требало да се редовно тестирају на ХИВ.

Саветовање и тестирање на ХИВ:

 • се обавља уз саветовање, поверљиво је, бесплатно, добровољно
 • може бити анонимно
 • је једини начин да се утврди да ли је особа инфицирана ХИВ-ом или не
 • није болно и не одузима много времена, а резултати се добијају брзо