+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Детоксикација организма

ZZZZS BeogradБЛОГДетоксикација организма

Dec

1

December 1 , 2016 | Posted by informatika |

Детоксикација организма

Foto: http://soko-zabava.info/

-спречимо цивилизацијске болести данашњице-
Већина људи не размишља о томе да многе штетне честице свакодневно уносе у своје тело. Иако се оне често не могу видети голим оком оне нападају наше тело које је принуђено да се брани. Нажалост, данас су те честице све присутније како у ваздуху, води и у храни која је све мање сирова, органска, али зато богата пестицидима, бројним конзервансима и адитивима да би дуже трајала и била привлачнија. Штетне материје које се уносе пушењем цигарета као и токсично дејство многих лекова не треба ни помињати.
Имунитет почиње да слаби и све је више људи који пати од хроничних, такозваних цивилизацијских болести јер су оне последица нездравог животног стила.
Симптомима као што су надутост, диареја, умор, честе прехладе, повремен бол у желуцу, промене расположења се обично не придаје већи значај. Ипак, они су почетни знаци интоксикације организма и не би смели да се игноришу јер могу довести до хроничних обољења када је смањен квалитет живота, лечење теже и живот може бити у опасности.
Токсини у цревима
Док се само пре неколико година прича о детоксикацији организма, закишељавању организма, интолеранцији на храну, дисбиозама, лектинима чинила бесмислена, тема о којој се ћутало, а спомињалала се само на страницама часописа о храни и здрављу са едукативним циљем данас се спомиње и у стручним круговима.
Иако сви знамо колико је важна лична хигијена, свакодневно умивање, прање руку, зуба, туширање, мало мислимо о томе колико је важно чистити организам изнутра.
Од када су недавно три научника добила Нобелову награду за медицину, за откриће антипаразитарних лекова који се налазе у билљкама, о овој теми почело је да се прича на велика врата чак и у стручним круговима.
Они су: Wиллиам Ц. Цампбелл из Неw Јерсија, Сатосхи Омура из Јапана И Ту Yоуyоу из Кине. Лекови које су они открили лече паразитарну елефантијазу и маларију и стављени су на листу лекова као неопходни И који се преписују на лекарски рецепт. Ови лекови су екстраховани из биљака.
Обнављање ћелија
Ескулап бог лечништва у римској митологији, или како су га звали Асклепије у грчкој митологији био је и свештеник и лекар који се поистовећује са симболом здравства (змије на апотекарским установама), говорио је да смрт царује у цревима. Симбол змије указује да се човеково тело може обновити, регенерисати као што змија одбацује своју кошуљицу. И заиста данас се зна да се у просеку за 11 месеци наше ћелије готово потпуно обнављају, неке брже (коже, цревног епитела), неке спорије ( кости). Квалитет и брзина зависе од намирница које једемо. Ви сте оно што једете каже стара Кинеска изрека. То је тачно али уколико су црева и јетра оштећени апсорпција је отежана. Дакле Ви сте оно што апсорбујете могло би се додати.
Денис Буркитт, еминентан Британски хирург је недавно изјавио да се „људи разболевају због токсина, хемијских једињења и тешких метала које уносе у свој организам“. Лондон октобар 2016. Год. Он говори о детоксикацији. Годинама накупљене токсичне хемикалије почињу да се ослобађају преко црева у крвоток а затим у ткива и органе.
Где „станују“ паразити?
Статистика је показала да преко 85% људи има паразите. Они могу бити свуда: воћу, поврћу, посебно купусастом, у недовољно термички обрађеном месу, риби, затим код кућних љубимаца, на новцу, рукама особе са којом смо у контакту, разлози за контаминацију су бројни. Паразитарне болести данас представљају велику препреку у настојању да се унапреди здравље људи.
Зашто се то занемарује?
Илузија је да се то не дешава. Нико о томе не говори, то није очигледно. Паразити су организми који живе у другом човеку или животињи и хране се и излучују свој измет у тело домаћина. Неки се добро адаптирају да немају никакве симптоме јер они настају веома постепено.
Према подацима Америчке медицинске асоцијације (АМА) ретко се поставља сумња на паразитозу и тражи лабораторијска потврда. Симптоми се често не доводе у везу са паразитарном болешћу док она не дође у одмаклу фазу.
Међутим присуство паразита у цревима смањује апсорпцију хранљивих материја, доводи до анемије, посебно до смањења А и Е витамина.
Данас то није проблерм неразвијених земаља или земаља у развоју, то је горући проблем и у Америци.
Да ли је природно чишћење колона довољно?
То је још увек нејасно, мишљења су подељена. Међутим судећи по све већем броју људи који оболевају сматра се да природно чишћење ипак није довољно. Пример. Сузе омогућавању здравље ока, али када нам упадне песак, потребно је и додатно испирање водом.
Зна се да организам ради следеће: Пријатељске бактерије које се налазе у цревима могу да изврше детоксикацију цревних нус продуката; јетра може да неутралише токсине, постоји мембрана између црева и крвотока која спречава пролазак токсина из црева у крвоток и друга ткива и органе, ћелије дебелог црева се обнављају свака три дана, перисталтика црева помаже пражњење црева.
Цревне бактерије се веома тешко обнављају после све чешће употребе антибиотика, Б витамин који подстиче њихов раст веома је дефицитаран у исхрани, јетра је често оптерећена због уноса превише шећера и алкохола које мора да прерађује тако да јој то смањује функцију детоксикације, а мембрана као баријера је веома често оштећена па све више имамо интолеранцију на храну, глутенску ентеропатију и друге поремећаје. Услед седантерог животног стила перисталтика је све спорија, пражњење нередовно. Детоксикација тела се може извести на два начина: клистирањем или узимањем лаксативних средстава било гутањем или кроз анални отвор, узимањем биљних чајева, ензима, магнезијума, па и симбиотика (про и пребиотика).
Хидроколон терапија чак и када је изводи стручно лице носи извесне ризике (дехидратација, инфекција, поремећај електролита, уништавање пријатељских цревних бактерија, а може доћи и до перфорација колона и сепсе).
Да ли су детокс дијете добре?
Детокс дијете су данас све популарније. Готово у сваком женском часопису или фризерском салону чућете за неку. Међутим треба знати да уколико се изводе нестручно могу бити веома опасне. Оне могу довести до протеинског дефицита, дехидратације, умора, успоравања метаболизма. При томе не уче особу како да се правилно храни. Оне су добре ако се стручно индивидуално индикују после клиничког прегледа и детаљно узетих лабораторијских и других резултата како би се имао увид у стање виталних органа с обзиром да се том приликом ослобађа велика количина штетних материја. Добре су као један увод или као „одскочна даска“ да се започне са успостављањем здравих навика у исхрани, које се морају спроводити континуирано и дуготрајно. Када говоримо о детоксикацији ипак је најважније водити рачуна о томе шта уносимо у свој организам.
Како уклонити токсине?
Превасходно је важна адекватна хидратација организма. Ту се првенствено мисли на квалитетну пијаћу воду по могућству негазирану благо алкалну не мање од 1, 5 л на дан која ће регулисати све присутнији проблем закишељавања организма. Значај дијететских влакана како растворљивих тако и нерастворљивих из воћа, поврћа и житарица је од великог значаја као и нутритивно избалансирана исхрана која се одређује према животном добу, физиолошком стању, стању ухрањености и другим параметрима. Унос незасићених масти омега 3 може бити веома користан као и унос препарата на бази лековитих биљака које су богате биљним влакнима, који чисте и регенеришу црева и делују као антиоксиданси и боре се са слободним радикалима који су најчешћи узрок оштећења свих ћелија, а посебно ћелија слузокоже дебелог црева. Треба споменути да фзичка активност може да поправи перисталтику, посебно треба истаћи вежбе јоге и поједине асане управо намењене да врше детоксикацију и може их применити готово свако. Масаже, опуштање, ароматерапија су од великог значаја. Лимфном дренажом се одстрањују многи токсини, смањује се обим, особа се осећа добро јер јој се физички изглед поправио, арома терапија опушта, отклања стрес, а са друге стране помаже да дишемо дубље и да тиме повећамо сагоревање хранљивих материја и њихово претварање у енергију. Због тога су wеллнес програми све популарнији. Особа осећа више енергије, метаболизам се убрзава, перисталтика постаје живља, одстрањују се токсини, успоставља се нормалан ритам пражњења црева, смањује се надутост, умор, побољшава се изглед и текстура коже, помаже да се уклоње локалне масне наслаге у којима су најчешћи депои токсина. Иако су естетске промене прво уочљиве не треба занемарити да се смањује ризик за срчане болести, регулише ниво холестерола, повећава добрар ХДЛ холестерол, смањује лош, смањује крвни притисак и ризик за настанак шећерне болести тип 2. На тај начин се цивилизацијске болести држе под контролом. Правилном исхраном, узимањем допуњивача исхране који су за сваког јединствени и wеллнес третманима који су такође индивидуално конципирани узимајући у обзир индикације и контраиндикације уз дозирану физичку активност прилагођену старосном добу обезбеђује се баланс ума, духа и тела и успорава се старење.

Прим Др Бранка Константиновић Бировљев,
специјалиста хигијене, субспецијалиста за исхрану