+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

СВЕТСКИ ДАН ЛЕКАРА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ 19. МАЈ

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИ КАЛЕНДАР ЗДРАВЉАСВЕТСКИ ДАН ЛЕКАРА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ 19. МАЈ

May

18

May 18 , 2020 | Posted by informatika |

СВЕТСКИ ДАН ЛЕКАРА ОПШТЕ МЕДИЦИНЕ 19. МАЈ

Обележавање Светског дана лекара опште/породичне медицине из године у годину све више добија на значају и потврђује централну улогу лекара у пружању свеобухватне здравствене заштите.

Планета ће 19. маја прославити Светски дан лекара опште медицине који је установила Светска организација лекара опште/породичне медицине (WONCA) још 2010. године.

Идеја је била да се створи глобална солидарност лекара у спремности за преузимању све сложенију улогу у реализацији свеобухватне здравствене заштите становниства старијег од 18 година, у циљу очувања здравља појединца, породице и целокупне заједнице.

На овај дан се истиче важна улога опште медицине у јачању примарне здравствене заштите како у куративном лечењу тако и у њеним превентивним активностима.

Савремена пракса лекара опште медицине се ослања на тимове који раде заједно, који подржавају пацијенте и моделу изабраног лекара.

Доктори опште медицине Србије су чланови WONCE преко Секције опште медицине Српског лекарског друштва.

Поводом обележавања овог значајног датума, сваке године се организују посебни догађаји и активности на одређену тему.

Ове године обележавање овог дана се поклопило са текућом пандемијом Covid-19 инфекције. Поред најважнијег питања јавног здравља и оболелих пацијената, епидемија већ има а имаће и у будућности  значајне ефекте на све аспекте живота. Новим типом корона вируса до сада је у свету заражено више од 4,5 милиона особа. Број умрлих од последица заразе овим вирусом премашио је 300 000, опоравило се 1,6 милиона људи.

Лекар опште медицине је у обавези да, све стратегије и мере које су донесене на националном нивоу у смислу превенције и контроле заразних болести, пружи својим корисницима (све неопходне савете, одреди потребну симптоматску и/или супортивну терапију, одговарајуци хигијенско дијететски резим, савет да се остане код куће, па и кућна изолација ако је неопходна). Како би се спречило ширење вируса, његова дужност је да нагласи важност употребе личне заштитне опреме, физичке дистанце, узимање детаљне епидемиолошке анамнезе, изолација сумњивих случајева и обезбеђивање транспорта у Covid болнице.

Сви смо били и јесмо на првој борбеној линији и нема одмора док борба за живот траје!

Сад се још једном показала и доказала чињеница да се без нас не може и да смо важни не само за здравље појединца, већ и за здравље целокупне заједнице и чувари јавног здравља!

Секција опште медицине Српског лекарског друства се ове године укључује у обележавање Светског дана лекара опште медицине на начин примерен тренутној епидемиолошкој ситуацији:  позивом лекарима да се фотографишу на својим  радним местима, а најлепше фотографије се налазе на постеру, који је у наставку.