+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

ПООШТРЕН ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР НАД МАЛИМ БОГИЊАМА У Р СРБИЈИ

ZZZZS BeogradАКТУЕЛНОСТИПООШТРЕН ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР НАД МАЛИМ БОГИЊАМА У Р СРБИЈИ

Nov

9

November 9 , 2017 | Posted by informatika |

ПООШТРЕН ЕПИДЕМИОЛОШКИ НАДЗОР НАД МАЛИМ БОГИЊАМА У Р СРБИЈИ

На територији целе Републике Србије од 9.10.2017. године на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама.

Мале богиње представљају акутну вирусну инфективну болест праћену осипом, а узрочник је вирус који припада породици парамиксовируса.

Болесник је инфективан неколико дана пре избијања оспе, посебно два дана пре и два дана након избијања оспе. Оболела особа није више заразна пет дана по престанку избијања оспе. 

Преношење вируса: капљичним путем, директним контактом, тј. непосредно са болесника на здраве особе. Највећа концентрација вируса малих богиња је у ваздуху око болесне особе, које болесници избацују кашљући. Здраве особе, које нису вакцинисане врло се лако могу инфицирати удишући такав ваздух.

Посредно преношење је много ређе, јер је узрочник малих богиња врло осетљив у спољној средини и ван људског тела брзо угине. Зато се препоручују редовна и честа проветравања затворених просторија (за студентску популацију то су читаонице, вежбаонице, клубови, амфитеатри и сл.)

Болест почиње катаралним стањем (секрецијом) у носу, плућима и очној слузокожи. После инкубације од 8-15 дана очи пацијента постају сузне, понекад и крваве.

Карактеристична је тзв. “плачна маска” пацијента. Нос је запушен, очи сузе, пацијент суво кашље и има повећану температуру. Овакво стање траје 3 до 5 дана, а затим се појави карактеристичан осип прво на лицу, потом на целом телу. Оспа избија на начин као да је пацијент “ПОСУТ ВОДОМ ИЗ ТУША”: одозго (од лица и иза ушију) па наниже ка трупу и екстремитетима.  Истим редом се оспа и повлачи. Пре него се појави осип на лицу, он се јавља у устима, на унутрашњој страни образа. То су тзв. Копликове мрље. Осип је најчешће крупан (и најпре избија на лицу, за разлику од шарлахног осипа, који је ситан и најчешће на крају избија на лицу).

Појавом осипа кашаљ се појача и пацијент може имати јак бронхитис, који се понекад може компликовати запаљењем плућа.

Болест траје просечно 8 до 10 дана и завршава се финим, ситним перутањем коже.

Најбоља превентива је вакцинација!

У наставку се налазе фотографије осипа по кожи, “плачне маске” и “Копликових мрља” код пацијената који имају мале богиње  (коришћен је сајт ЦДЦ-ија) : http://www.cdc.gov/measles/about/photos.html