+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Kako sniziti povišen holesterol?

ZZZZS BeogradUncategorizedKako sniziti povišen holesterol?

Mar

14

March 14 , 2016 | Posted by informatika | No Comments

Kako sniziti povišen holesterol?

Previše holesterola u krvi može dovesti do srčanih oboljenja koja su najčešći uzrok umiranja u svetu i u našoj zemlji. Pa ipak Vi možete mnogo učiniti za svoj povišeni holesterol ako se pridržavate samo nekih od principa pravilne ishrane, smanjite svoju telsnu težinu (ako je ona prekomerana) i povećate fizičku aktivnost (ako ste  neaktivni).  Malom  broju  osoba  ovo  neće pomoći, pa  je  potrebno  da  uz  ovo  koristi i lekove. Međutim ogromna većina (95%) će imati uspeha samo sa higijensko-dijetetskim režimom, jer nasleđe  ima  uticaja  na  samo  5%  ovih porremećaja, a za sve ostalo je odgovoran životni stil. Vaš lekar Vam može dati savet šta podrazumeva  takav  režim  kojim  ćete  sačuvati Vaše srce i krvne sudove.

dreamstime_s_15531436

KAKO DA SE HRANIM?

Upoznaj i nabavi namirnice sa malo holeste rola i masti:
Voće i povrće žitarice, cerealije, testenina, pirinač
Mršavo crveno meso (juneće, teleće, konjsko,divljač),  živinsko ali bez kožice, ribu.
Leguminoze (pasulj, grašak, sočivo, soja) 
Obrano ili poluobrano mleko i mlečne proizvode.

KOJE NAMIRNICE   TREBA   REĐE KORISTITI ILI IH IZBEGAVATI?

Punomasno mleko i sireve, kremove od takvog mleka i sladoled.
Puter, žumance kao i jela koja ih sadrže.
Iznutrice (džigerica, bubrezi, mozak)
Pekarske  proizvode  sa  masšću  i  jajima (lisnato testo, burek, pogačice)
Zasićene masti u ishrani (svinjska mast, kao i namirnice koje je sadrže slanina, svinjsko meso), kokosovo ulje kao i palmino iako su biljne sadrže ove nepoželjne masti.
Prerađevine  od  mesa  (paštete,  kobasice, salame)

voce

KOJI JE NAJBOLJI NAČIN PRIPREME NAMIRNI CA ?

Ukloniti svu vidljivu masnoću sa mesa pre pripreme, a sa živinskog kožicu. Tokom kuvanja ne dolivajte ulje već vodu, vino ili sok od paradajiza ili drugog povrća. Barite i dinstajte umesto pečenja. Koristite biljna ulja ali i njih u malim količinama. Ne pravite zapršku. Prelite hladno ulje ili margarin preko barenog povrća ako baš morate.

Servirajte manji komad namirnica koji je na listi da izbegavate a veći onog koji je bez ili sa malo masti. Npr. Mali komad mesa, dosta povrća, mali komad sira dosta testenine….

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.