+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

Служба за унапређење и очување здравља

ZZZZS BeogradСлужба за унапређење и очување здравља

DSC00671

ЦЕНТАР за превенцију сиде и ППИ налази се у прикладном, тихом и топлом простору у приземљу зграде Студентске поликлинике, а најлакше је користити улаз, из ул. Браће Недић бр.28.

Центар са пацијентима и клијентима ради сваког радног дана од 8,30 до 15,30 часова.

Намењен је свим грађанима и грађанкама (дакле не само студентима Београдских универзитета) који брину да су можда били у ризику да добију ХИВ инфекцију и желе да ураде тест на ХИВ; затим свима који желе више информација о ХИВ инфекцији и сиди, хепатитисима и другим полно преносивим инфекцијама (ППИ), као и пацијентима који живе са ХИВ-ом. Број телефона је (011) 2 4321 92 а е-мејл Центра је infoaids@zzzzsbg.rs

Добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ се ради сваког радног дана. Уколико клијент дође од 8,30h до 10:30h на саветовање, крв може да извади у лабораторији од 9,30-10h и од 10,30 до 11h како би му резултат теста био готов истог дана, од 14:00 до 15:30h. Уколико вађење крви обави после 11 сати (најкасније до 15h) резултат теста ће бити наредног радног дана између 14:00 и 15:30 часова.

Повремене целодневне акције саветовања и тестирања најављујемо на нашој фацебоок страници.

У нашем саветовалишту раде саветници/саветнице који ће Вам помоћи да се ослободите стаха и стреса везаног за ХИВ инфекцију.  Тренутно у Центру раде Прим др сци мед Мила Паунић, епидемиолог, Весна Грбић МС и Биљана Врзић ВСТ, саветнице које ће допринети да се осећате удобно, сигурно, добродошло и прихваћено.

Добровољно поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ (ДПСТ) је интервенција која има утицаја на промену понашања, јер у себи спаја могућности и потенцијале великог броја интервенција. За ДПСТ се каже да представља једну од најефиакснијих, најпријатељскијих и најефективнијих активности у превенцији ХИВ/АИДС-а. Више о ДПСТ-у прочитајте ОВДЕ.

Под добровољним поверљивим саветовањем и тестирањем на ХИВ, подразумева се поверљив разговор између клијента/ и саветника који има за циљ да се клијент избори са сопственим бригама, стресом и/или страхом који је повезан са ХИВ инфекцијом. Тај разговор може омогућити особама да препознају сопствени ризик за преношење ХИВ инфекције, да помогне у одлуци око ХИВ теста и да обезбеди подршку у тренутку добијанања резултата теста на ХИВ.

Процес саветовања се увек састоји од саветовање пре и после тестирања на ХИВ, али и од континуираног саветовања докле год постоји потреба за њим. Ефекат разговора саветника и клијента, у коме су доминантне компоненте подршка, веровање и безрезервно поверење, има реалне могућности да код клијента измени понашање од ризичног ка безбедном. Познавање ХИВ серостатуса може помоћи људима да одлуче да заштите како себе, тако и своје сексуалне партнере од инфекције, а серопозитивне особе могу раније почети са одговарајућом подршком и лечењем. Одговоре на најчешће постављена питања и најважније информације о ХИВ инфекцији и АИДС-у можете прочитати ОВДЕ.

 

У Одсеку се обавља праћење здравственог стања студената анализом здравствених параметара студената прикупљених на систематским или превентивним прегледима, као и на основу рутинске морбидитетне статистике.
Активности Одсека односе се и на промовисање и успостављање саветовалишног начина рада, едукацији запослених за индивидуално и групно саветовање за здравље и на развој здравствене службе приагођене потребама младих.
Спровођење дефинисаних активности подразумева интензивну сарадњу са факултетима, удржењима студената, другим здравственим установама, медијима…

DSC00678САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА ИСХРАНУ –  ОДСЕК ЗА ДИЈЕТЕТИКУ У ЗЗЗЗ СТУДЕНАТА

У циљу превенције болести, побољшања здравља и едукације о правилној и уравнотеженој исхрани, у оквиру ЗЗЗЗ студената постоји и саветовалиште за исхрану.
Контакт телефон Одсека за дијететику: 011/24 43 442
Тим:
Прим. Др Бранка Константиновић Бировљев
Специјалиста хигијене субспецијалиста из исхране здравих и болесних
Ради у Заводу за заштиту здравља студената у Београду, начелник је службе за унапређење и очување здравља и води саветовалиште за исхрану већ двадесет година.
Аутор је и коаутор бројних научних радова из области исхране, стручно методолошких упутстава публикација и брошура (Шећерна болест, Значај дијетних влакана у исхрани, Опстипација, Хронична опструктивна болест плућа, Физичка активност интегрални део терапије гојазности, Значај физичке активности за здравље, Анемија у трудноћи, Исхрана у трудноћи, Да ли су нам потребни суплементи исхране, како живети здравије, Суплементи исхране током одвикавања од пушења, Замените лошу навику добром…)
Присуствовала је и била активни учесник на бројним семинарима у оквиру континуиране медицинске едукације у вези са проблематиком којом се бави: Најновија сазнања у терапији гојазности, исхрана и физичка активност, диспепсија, и иритабилни колон, и многи други који су се одржавали под покровитељством Министарства Здравља и Лекарске коморе.
Дуги низ година прати квалитет исхране и обавља санитарно-хигијенски надзор у објектима за исхрану ученика и студената у Републици Србији под покровитељством Министарства Просвете Републике Србије у циљу побољшања исхране, а тиме и здравља младих. Такође је успостављена сарадња са новинама и другим медијима посебно са интерном тв студентског града у циљу промоције правилне исхране.
Милица Радић, виши санитарни техничар

У Саветовалишту се могу остварити следеће услуге:
Приликом првог прегледа:
Консултације у вези са постојећим здравственим проблемом.
Давање разних информација у вези са исхраном (спортисти, алергијска стања, поремећаји имунитета, аутоимуне болести и друге болести, вегетеријанска исхрана….
Израда једнодневне дијете исхране за акутна стања (пролив, повраћање…)
Добијање писаних упутства
Дијетопрофилакса, тј. превентивни рад са здравим особама , савети о правилној исхрани ради превенције болести (дијабет, повишен јрвни притисак..) посебно уколико постоји позитивна породична анамнеза.
Савети физички активним пацијентима- сваки појачани физички као и интелектуални рад изискује и појачану исхрану и рехидрацију.
Гојазни пацијенти добијају и савет о избору програма физичке активности са адекватним вежбама , трајањем и учесталошћу.
Упут за лабораторијске анализе
Упут специјалисти ради консултативних прегкледа ради одређивања дијетотерапије
Други преглед – израда дијететског плана исхране
Израда дијете за пацијенте које желе да унапреде своју исхрану и одрже постојећу телесну тежину и добро здравЉе. Овај програм је идеалан уколико немате здравствених проблема ради превенције.
Уколико постоје здравствени проблеми ( повишени холстерол, дијабетес, хипертензија, проблеми са штитном жлездом, анемија, поремећај варења, кандидијаза…) препоручује се пре дијете и специјалистички преглед и додатна испитивања за шта се добија упут од лекара саветовалишта. Лекар прати ваше напредовање током овог програма кроз контролне прегледе.

Изради дијете претходи:
I) Тумачење лабораторијских резултата не старијих од 6 месеци
Неопходне анализе у циљу примарне и секундарне превенције болести везаних за неправилну исхрану а које се раде у Лабораторији:
Комплетна крвна слика (еритроцити, хемоглобин, хематокрит, МЦВ, тромбоцити), гвожђе, ТИБС, % засићености у циљу дијагностиковања анемија (хематолошка обољења или услед хроничних запаљењских обољења) и праћења ефекта нутритивне терапије.
Липидограм (укупни холестерол, триглицериди, ЛДЛ,ХДЛ) у циљу одређивања типа хиперлипидемије, ризика за коронарну болест и атеросклерозу и праћења ефекта нутритивне терапије као основе у терапији хиперлипидемија.
АСТ, АЛТ – за праћење ефекта препорука за исхрану у комбинацији са лековима које пацијентима порепоручују ендокринолози у циљу терапије хиперлипидемија.
Билирубини, АСТ, АЛТ у циљу праћења ефекта нутритивне терапије на обољења јетре.
Гликемија
Анализа урина (ацетон, глукоза), посебно у циљу праћења ефекта нутритивне терапије у дијабету и код редукционих дијета.
Уреа, креатитнин, мокраћна киселина код пацијената са гихтом, бубрежним проблемима
Леукоцити, Ц-реактивни протеин, седиментација, фибриноген – у циљу праћења запаљенског синдрома код реуматоидних обољења и планирања адекватног нутритивног режима (анализа мокраћне киселине).
Алфа амилаза – код особа оболелих од панкреаса
Алкална фосфатаза, ЛДХ – код пацијената са малигним обољењима који су под одговарајућом нутритивном терапијом, а у циљу откривања и праћења мета промена.
Хематокрит, хемоглобин, гвожђе, леукоцити, леукоцитарна формула, албумини – у циљу биохемијске процене нутритивног статуса.
II) Отварање здравственог картона који обухвата опште податке, личну анамнезу, породичну анамнезу, социо-економски статус, биохемијску дијагностику и и други налази, ултразвук, функционална испитивања, налази интернисте, неуропсихијатра, ендокринолога и других специјалиста у случају потребе.
III) Антропомеријска мерења
Мерење телесне масе, телесне висине, обима струка и кука и одређивање WХР
Израчунавање индекса ухрањености (БМИ – Кг/ м2)
Процену здравственог ризика на основу параметара
Одређивање процента масне масе тела Омрон БФ 302 апаратом којим се процењују висцералне масти. Повишен проценат ових масти има одговарајуће клиничке и метаболичке импликације. Овакав начин процене масне масе тела, независно од телесне масе и степена ухрањености боље рефлектује атерогени липидски профил него до сада коришћен индекс телесне масе и ми га примењујемо код сваког корисника нашег саветовалишта у дијагностичком поступку.
IV) Клинички преглед који обухвата инспекцију и мерење крвног притиска
V) Пацијент добија објашњење дијете и иштампан дијетални лист са количинама намирница на дневном нивоу за месец дана као и пример дневног распореда намирница по оброцима. Усмени савети у вези припреме појединих намирница.Такође добија савет о допуњивачима-суплементима исхране у зависности од психофизичког статуса и биохемиских параметара.Промовисање физичке активности је интегрални део дијететског програма.
Контролни преглед:
Врше се поново антропометријска мерења у цију утврђивања ефикасности прописаног режима исхране и евентуална корекција дијете