+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

OBELEŽAVANJE EVROPSKE NEDELJE TESTIRANJA NA HIV (ETW)

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTI KALENDAR ZDRAVLJAOBELEŽAVANJE EVROPSKE NEDELJE TESTIRANJA NA HIV (ETW)

Nov

16

November 16 , 2017 | Posted by informatika |

OBELEŽAVANJE EVROPSKE NEDELJE TESTIRANJA NA HIV (ETW)

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise (ETW) se već 5 godina tradicionalno obeležava i u našoj zemlji krajem novembra meseca. Ovogodišnja ETW biće obeležena brojnim manifestacijama u gradovima širom Srbije, a ključna će se sprovesti u Beogradu, u organizaciji Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Beograd i partnera: Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, Gradskog Zavoda za javno zdravlje, Asocijacije Duga, asocijacije studenata medicine –  IFMSA, a uz podršku GSK-a i Grada Beograda.

Cilj obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV je podizanje svesti o značaju testiranja na HIV. Uzimajući u obzir podatke Instuituta za javno zdravlje Srbije, prema kojima se procenjuje da svaka treća osoba koja živi sa HIV-om (preko 1000 osoba) ne zna da je inficirana, a kod više od polovine osoba HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od AIDS-a značajno veći, savetovanje  i testiranje na HIV je najvažnija aktivnost na ovom polju.

 Stoga se u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV u Srbiji sprovode akcije besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja (DPST) i van zdravstvenih ustanova, u zajednici, kao i različite promotivne aktivnosti u različitiom gradovima širom zemlje.

U okviru ovogodišnje nacionalne kamapanje pod nazivom “Testiraj se na HIV jer je važno da znaš” u cilju što bolje vidljivosti i podizanja svesti o značaju testiranja na HIV, u Beogradu će, u periodu od 20. do 24.11.2017. u vremenu od 17h do 22h, biti organizovano besplatno savetovanje i testiranje na HIV u tramvaju koji će biti namenjen i prilagođen ovoj akciji, vidljivo oslikan i brendiran.

Tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraćaće na liniji 2 i imaće sve uslove za udoban i poverljiv razgovor naših sugrađana sa savetnicima za HIV. Svako ko želeli da uradi test na HIV moći će da uđe u tramvaj namenjen testiranju na HIV na 5 stajališta, na kojima će biti volonteri: studenti medicine iz organizacije IFMSA i iz asocijacije Duga.

Testiranje se obavlja brzim testovima na HIV, a rezultati će biti dostupni nakon 20 minuta;

Tramvaj će kružiti linijom broj dva, a stajaće samo na pet stanica, na kojima će promoteri informisati građane o mogućnosti testiranja, na način da u tramvaj ulaze samo oni koji žele da se testiraju.

Ulazne stanice za tramvaj u kome će se obavljati testiranje na HIV su:

  • Kalemegdan – Gradska Biblioteka (završetak Knez Mihajlove ulice *)
  • Sava Mala(bliže Brankovom mostu – blizu kafića Prohibicija**)
  • Železnička stanica
  • Vukov spomenik
  • Džordža Vašingtona – Banija (kod Zavoda za kožnovenerične bolesti***)

Napomena: oznake*, **i ***, neformalno  označavaju bliža odredišta

 U Beogradu, 16.11. 2017.                                                                           ZZZZ Studenata Beograd