+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 10.10.2018.

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTI KALENDAR ZDRAVLJASVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 10.10.2018.

Oct

10

October 10 , 2018 | Posted by informatika |

SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 10.10.2018.

„Mladi ljudi i mentalno zdravlje u svetu koji se menja“

Svetski dan mentalnog zdravlja se obeležava svake godine 10. oktobra. Ove godine je posvećen mentalnom zdravlju mladih ljudi.

Životne okolnosti u savremenom svetu su promenljive, obaveze, zadaci i očekivanja sve veći, što je višestruki izazov i stres za mlade, posebno studente. Kapaciteti ličnosti za adaptaciju su uslovljeni nerazrešenom adolescentom fazom sa emocionalnom nestabilnošću, problemima samopouzdanja, identiteta, samostalnosti u donošenju odluka i odgovornosti, odsustvom adekvatne podrške od strane porodice i prijatelja. U takvim okolnostima dolazi do psiholoških reakcija povlačenja sa neraspoloženjem, odsustvom volje, motivacije, stalne brige sa nesanicom, telesnom uznemirenošću, problemima sa koncentracijom, ishranom, komunikacijom što u dužem trajanju utiče na opšti kvalitet života i značajno umanjuje efiksanost na studijama.

Bitno je da se ove krizne reakcije prepoznaju kroz međusobnu komunikaciju, podršku, dobronameran savet i upućivanje na ljude koji rade sa mladim ljudima, psihologe i psihijatre u našoj ustanovi, jer se svet menja brže od prirodnog procesa sazrevanja mladih ljudi.

Tu smo za sve vaše dileme i probleme, otvoreni za saradnju, razumevanje, komunikaciju i podršku.