+3811 2433-488
studentska.poliklinika@zzzzsbg.rs

SEĆANJE NA ŽRTVE BOMBARDOVANJA 16.4.1944. godine

ZZZZS BeogradAKTUELNOSTISEĆANJE NA ŽRTVE BOMBARDOVANJA 16.4.1944. godine

Apr

16

April 16 , 2018 | Posted by informatika |

SEĆANJE NA ŽRTVE BOMBARDOVANJA 16.4.1944. godine

U znak poštovanja i sećanja na majke i bebe koje su poginule 16. aprila 1944. godine, u ponedeljak, 16. aprila 2018. godine u 11h kolektiv ZZZZ Studenata Beograd i zvaničnici Grada Beograda položili su venac na spomen ploču žrtvama savezničkog bombardovanja, ispred ulaza zgrade, u Krunskoj ulici broj 57.

Briga o zdravlju studenata beogradskih univerziteta poverena je Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd,  ustanovi koja pod različitim nazivima postoji još od 1922. godine. Prioritet ove ustanove je planiranje, organizovanje i realizacija preventivnih aktivnosti i programa za mlade čiji su osnovni ciljevi očuvanje i unapređenje zdravlja studentske populacije, a zatim rano otkrivanje i efikasno lečenje studenata, uključujući i stacionarno lečenje. U tom smislu, Zavod ima dve celine: Polikliniku i Stacionar.

Poliklinički deo ZZZZ Studenata smešten je u elegantnoj zgradi na uglu ulica Krunske i Braće Nedić koja je sazidana 1923/24. godine sa namerom tadašnjih vlasnika da to bude najveći i najsavremeniji privatni institut za lečenje bolesnika na Balkanu. Od tog vremena pa do danas u njoj su neprekidno bile stacionirane različite zdravstvene ustanove, a poslednjih šezdesetak godina Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd. Ova prelepa zgrada doživela je sudbinu sličnu kao i mnogi objekti u Beogradu koji su tokom bombardovanja 1941. i 1944. godine bili potpuno ili delimično uništeni.

Zapisi iz tog vremena svedoče o tragediji koja se dogodila 16. Aprila 1944. godine, kada se Beograd pripremao da obeleži najveći hrišćanski praznik – Uskrs: „Većina stanovnika bila je tada u crkvama ili se spremala za svečani praznični ručak. U 11,30h u polučasovnom bombardovanju eskadrile sa preko 600 velikih četvoromotornih bombardera, Beograd je zasut „kišom tepih bombi“ (međusobno povezane bombe) koje su izazvale ogromna razaranja grada. Samo pola sata kasnije, u drugom talasu, sve se ponovilo.  Zvanično je saošteno da su „saveznici gađali nemačke vojne objekte“ ali tadašnji zapisi i štampa preneli su da su „pogđeni hramovi čovečnosti i milosrđa“: porodilišta, dečja skloništa, bolnice, radnički stanovi, domovi sa porodicama okupljenim u svečanom raspoloženju oko domaće trpeze, slaveći Hristovo Vaskrsenje. Beograd je bio u ruševinama, a u zgradi  na uglu Krunske i Braće Nedić, koja je tada bila veliko gradsko porodilište poginule su 22 mlade majke porodilje, 22 tek rođene bebe, troje medicinskih radnika i desetine mladih očeva i bliskih rođaka koji su trenutno bili u poseti“.

Uprkos stravičnom razaranju i uništenju mladih života u prošlosti, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka zgrada je obnovljena, a devedesetih je dobila potpuno isti izgled kao kada je bila sazidana. Danas sa puno snage i truda, kao simbol napretka i prosperiteta, u ovoj zgradi radi blizu 180 medicinskih i drugih radnika Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd. Oni brinu o zdravlju 120.000 akademaca koji studiraju na beogradskim univerzitetima i zbog toga nose posebnu odgovornost jer brinu o zdravlju onih koji predstavljaju najveće blago i budućnost svake zemlje.